Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. április 25., hétfő

138.

Kedves Karolina!
Mit lehet tenni olyan esetben, ha valakin észreveszem az öngyilkosság jeleit, de nem hagyja, hogy segítsünk rajta? Az illető 42 éves, férfi, elvesztette az állását, sok egészségügyi problémája van, depressziós. Mit tegyek??? Válaszát előre is köszönöm!Kedves Roberta!

Annyit tehet, hogy jelzi, számíthat Önre, ha segítségre van szüksége. Az öngyilkosságot az esetek nagy részében megelőzi az ún. cry for help, tehát egy utolsó kísérlet arra, hogy mégis segítséget kapjon az illető. Már azzal is segít a férfinek, ha tudja Önről, hogy fordulhat Magához. Hogy elfogadja-e ezt, az már az ő döntése.

Maga a segítség pedig nem más, mint a beszélgetés, meghallgatás figyelemmel.

(Az Ön leveléből ötletet merítve a következő napokban közzéteszek a blogban egy bejegyzést az öngyilkosságról, az még a válasz kiegészítése lesz, ha úgy vesszük.)

Üdvözlettel:
--
Bujdosó Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: