Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. december 24., szombat

222. Nem tudok társaságban beszélgetni mert hamar zavarba jövök

Kedves Karolina
Segítségét szeretném kérni. A problémám az lenne, hogy nem tudok társaságban beszélgetni mert hamar zavarba jövök. Már régóta küzdök ezzel a problémával, de most már nagyon zavar ez a helyzet. Nem rég el kellet mesélni egy vicces történetet, el is kezdtem de olyan zavarba jöttem, hogy még a szégyentől meg is szédültem egy kicsit és elmentem egy másik szobába.Tudtam, hogy nem fogom tudni elmondani de megpróbáltam. Iskolában is ez a helyzet csak nehogy beszélni keljen. Asztalnál étkezéseknél meg főleg zavarban vagyok. De nem minden embernél. Zavarban inkább iskola, anyós, após,meg ha sokan vagyunk, ha telefonálni kell mások előtt.Olvastam a szociális fóbiáról de nem tudom, hogy az e. Hogyan tudnám kezelni ezeket a helyzeteket és milyen technikák lehetnek. Gondolom fogja javasolni a pszichológiát de azért érdekelne az is, hogy mit tehetek magamtól a probléma megoldására, mit csináljak. Kaptam tanácsokat más pszichológustól email-ban hogy relaxáljak, meditáljak stb. Annyira nem vettem észre változást. Szeretnék bővebb választ kérni ha nem baj. Előre is nagyon szépen köszönöm.



Kedves Attila!
Valóban szociális fóbiának tűnik első ránézésre. Amit javasolni tudok: gondolja át, pontosan milyen helyzetek ijesztőek az Ön számára, és azt is, melyik mennyire. Keressen olyat, ami csak kicsit szorongáskeltő, olyat, ami kicsit jobban, stb., egészen addig, míg el nem jut a legijesztőbb helyzetig. Az lesz a végcél. De először vállaljon olyat, ami éppen csak túllépi a komfortzónáját, tehát úgy érzi, még részt tud venni abban a helyzetben, csupán kis kihívást jelent. Vigye bele magát ilyen helyzetbe egészen addig, míg annyira gyakorlottnak nem érzi magát, hogy tovább tudjon lépni egyet a maga által összeállított listán. Egy-egy lépés lehet bármilyen apróság, például az utcán megkérdezni az időt valakitől, ha éppen az szorongáskeltő. Mindez valószínűleg hosszú idő lesz, de ne csüggedjen, nyugodtan időzzön el egy-egy fázisnál, amíg nem érzi, hogy tovább tudna lépni. Akár naplót is vezethet arról, milyen érzés volt egy-egy szituációban benne lenni, ez segíti a tudatosítást.

Sok sikert!
Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: