Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. április 25., hétfő

136.

Tisztelettel üdvözlöm és köszönöm a lehetőséget, amelyben tanácsot kérhetek Öntől. Nagyon kérem, szánjon rám néhány percet és segítsen. Egyelőre annyira kétségbe vagyok esve, hogy senkinek,még a férjemnek sem beszéltem a dologról. 40 éves vagyok, 2 lányom van, az idősebbik lányom 8 éves (júniusban lesz 9),vele kapcsolatban kérném a tanácsát,a véleményét.

Úgy gondolom,nagyon jó a kapcsolatom a lányaimmal,rengeteget beszélgetünk, megosztjuk a titkainkat, szeretjük egymást. Ennek következményeképpen 2 nappal ezelőtt elárulta a lányom, kicsit aggódva, félve a reakcióm miatt,hogy ő mit szokott csinálni titokban (egyszóval önkielégítést végez): "összegyűri a takarót el kezdi vele dörzsölni az intim részét,és egy idő múlva ...ott...valami szúrást érez,olyan izgatott lesz,erősen dobogni kezd a szíve,és az olyan jó". Bevallotta, hogy körülbelül 1 éve csinálja ezt rendszeresen, éjjel is, ha felébred, és nem tud visszaaludni, akkor is csinálja. Kérdésemre elmondta, hogy erre úgy jött rá, hogy elképzelte, hogy lovagol,paplan a lába közt,aztán meglepődött az érzéseken,de mivel jó volt, azóta is ismétli ezt. Kértem, hagyja abba, nem szoktunk ott nyúlkálni csak úgy, engem sem láthatott, de azt mondta:"na,de anyuci,az olyan jó".

Szeretném Öntől kérdezni,mit tegyek? A lányom még kis fejletlen, komolytalan igazi KISlány, aki még rajzfilmeket néz, még nem tudja, hogyan születik a kisbaba, stb. világosítsam fel szexuálisan? Arra gondolok, arra sem lenne türelme, hogy végighallgasson,hisz a tanulás is azért megy nehezen,mert mindig játszani akar.

Hagyjam az egészet és ne foglalkozzak vele? Aztán évek múlva visszatérünk a témára? Mindig igyekeztem a legjobb nevelésben részesíteni őket, sokat adnak a szavamra,de most egyáltalán nem tudom,mit kell tennem. Kérem segítségét, hálásan köszönöm előre is:

Hajnal


Kedves Hajnal!

Minden rendben van! Az, hogy a lánya már ilyen kicsi korban felfedezi a testét, valójában egyáltalán nem ritkaság, sőt. Ő még nem tudja, mi számít a mi felnőtt fogalmainkkal erotikusnak, csak annyit érez, hogy bizonyos mozdulatok a szokásosnál kellemesebbek. Ezzel nincs semmi probléma. A szülő ilyenkor azért lehet zavarban, mert tudja, mit "illik", mit nem, tudja, mi számít tabunak. A gyermek is meg fogja ezt tanulni, és jelezni is lehet neki finoman, hogyha például társaság előtt végezne önkielégítést, hogy az ilyesmit csak egyedül tegye, azonban érdemes óvatosnak lenni ennek visszajelzésével. Mivel a szülők sokszor félnek, hogy kellemetlen helyzetbe kerülnek egy-egy ilyen jelenettel, igyekeznek nagyon erőteljesen kifejezni, mennyire nem szabad ezt csinálni, bűntudatot keltve a gyermekben, aki még nem teljesen érti, hogy a tiltás a nyilvánosságra vonatkozik, nem magára a szexualitásra.

Nagyon jó jel, hogy sokat beszélgetnek, és bizalommal teli a kapcsolatuk. Kívánom, tudják ezt megőrizni a továbbiakban is! Azt javaslom tehát, hogy közvetítse lánya felé, hogy természetes, amit átél. A szexuális felvilágosítás ettől független, nem gondolom, hogy amit leírt, abból következne, hogy most a gyermek születéséről kell beszélgetni (egyébként beszélgethetnek róla bármikor). Önmagát pedig végképp nem kell hibáztatnia semmiért, mindent a legjobban csinált!

Üdvözlettel:
Bujdosó Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: