Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. április 25., hétfő

137.

Kedves Bujdosó Karolina!

Egy reumával foglalkozó honlapon azt találtam, hogy a stresszel (distresszre gondolok) szemben a szervezet úgy védekezik, hogy összehúzza az izmokat. Gondolom, ezt azzal magyarázzák, hogy a stressz normális esetben akkor történik, ha az ember valami elől menekül (vadállat elől pl.). Ez azt jelentené, hogyha én tudatosan ellazítom az izmaimat stresszhelyzetben, akkor ártok magamnak? Ugyanis saját tapasztalat, hogy a stressz ellen butaság azt mondani, hogy ne stresszelj, mert az illető csak még jobban fog. A megoldás szerintem pont, hogy az izomcsoportok (elsősorban az arc izmainak) ellazítása, az izgés-mozgás szándékos megakadályozása, és ami ennél is fontosabb a nyugodt légzés. Tehát én azt gondolom a nyugtalanságot "kívülről", tudatosan kell kezelni, és a szervezet azzal, hogy megfeszíti az izmokat, fokozza a légzést, stb. csak árt magának, ami tehát nem természetes, Tehát itt valami ellentmondást érzékelek. ! Továbbá úgy gondolom, hogy a tudat alatt kialakult stresszt tudatosan kell legyőzni, mint ahogy nem mindegy, hogy valaki karba tett kézzel, és keresztezett lábakkal beszél valakivel, vagy nyíltan, mert a felvett testhelyzet megmutatkozik a beszélő viselkedésében, és nem kizárólag a beszélő hozzáállása mutatkozik meg a felvett testhelyzetben. Szeretném tudni mi Önnek, és mi a tudománynak az álláspontja (valószínűsítem, hogy azonos), erről az oda-vissza csatolásról.

Nagyon várom, és nagyon köszönöm válaszát.



Kedves Levélíró!

Nincs ellentmondás, legfeljebb nem írtak teljes részletességgel azon a honlapon. Az idők során kialakult egy természetes reakció, amit a stresszre válaszul adunk. Röviden: ilyenkor a szervezetben minden azt szolgálja, hogy a mozgásra, menekülésre vagy harcra optimalizálódjon a működésünk, ide tartozik az izmok összehúzódása is. A probléma azonban az, hogy a mi modern életünkben sokkal inkább elhúzódó, szinte állandó stresszforrásokkal kell számolnunk, nem rövid akciókkal. Ilyenkor válik károssá az a stresszreakció, amiről az előbb írtam, mivel hosszú távon kimeríti a szervezetet, felemészti erőforrásait, és megakadályozza a pihenést, regenerálódást. A lazítás tehát jó, éppen azért, mert nem szükséges, hogy a szervezetünk állandó stresszválaszban legyen, sőt, káros. Ha azonban éppen egy égő házból menekülünk, akkor nagyon is hasznos az evolúció során kialakult reakció.

Üdvözlettel:
--
Bujdosó Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: