Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. április 12., kedd

110.

Nagyon örülök annak, hogy itt névtelenül segítséget kérhetek öntől, mert olyan problémám van, amit nem tudok megbeszélni senkivel, hiszen félek bevallani a családomnak, hogy aszexuális vagyok. Majdnem 18 éves fiatal lány vagyok, aki még csak nem is csókolózott soha, de nem is vágyom rá. Rendkívül kínosak a pasi ügyek kibeszélése a bnőimmel és szerintem a szüleim is lassan azt hiszik, hogy meleg vagyok, amiért soha nem beszélek a fiúkról, pedig már igazán itt lenne az ideje. Annyira egyedül érzem magam ezzel a problémámmal magam, főleg úgy, hogy nem is lehet hallani sokat erről a szexuális orientációról hazánkban. Én jól érzem magam így egyedül, de rettentően zavar is, hiszen egy igen lényeges dologban különbözöm az emberek 99%- ától. Egyébként is különcnek tartanak, egy lúzernek és nem szeretném, ha azt mondanák rám, hogy ez csak egy kifogás arra, hogy miért nincs barátom. Fogalmam sincs mit tegyek, hogy érdemesebb lenne - e ezt örökre eltitkolnom mindenki elől, de egyszer úgyis feltűnne az embereknek, hogy szingli vagyok egyfolytában. A szüleim nem is ismerik ezt a fogalmat, hogy aszexualitás, biztosan kinevetnének, ha elmondanám nekik és azt mondanák, hogy ilyen nincs is, egyszerűen csak még nem találtam meg a megfelelő embert, akit szeressek. Olvastam külföldi oldalakon arról, hogy az oka összetett dolog és, hogy egyesek betegségként kezelik. Mit tanácsol ön. Előre is köszönöm segítségét.

Kedves Secret!

Úgy tűnik, mintha a szexualitás kiemelten olyan terület volna, ahol sok kérdés kapcsán merül fel (és alakul ki vita), hogy betegség-e vagy sem. De ami fontosabb annál, hogy igazságot tegyünk, hogy Ön hogy érzi magát a bőrében. A szexuális vágyak hiánya kapcsán arról ír, első sorban a környezet megítélése zavarja, illetve az is szóba kerül, hogy különcnek és lúzernek tartják. Ami most fontos lenne, hogy tisztázza, mi az, ami Önnek probléma. Bizonyára Önben is lecsapódnak ezek az érzések. (Maga lúzernek tartja magát? Vagy ellenkezőleg: haragszik, hogy nem értik meg?)

Betegség az aszexualitás vagy sem, fő célnak nem azt látom, hogy szexuális vágyai keletkezzenek, hanem hogy jól érezze magát a bőrében, méghozzá úgy, hogy a környezetével is harmóniában legyen. Ha a magabiztosság megvan, már kisebb gond lesz, hogy mások miként vélekednek Önről, és meg fogja találni a megfelelő válaszokat is az esetleges megjegyzésekre, családtagoktól jövő kérdésekre.

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: