Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. november 2., szerda

202. Két és fél éves kisfiam kimeríti a hisztis gyerek fogalmát

Két és fél éves kisfiam már-már kimeríti a hisztis gyerek fogalmát. Bármi baja van.ha csak inni kér azt is órdítva teszi. Szó szerint az egész napját átnyávogja. Ha valamire nemet mondok,képes hányásig sírni. Ezenkívül nem alszik este vagyis rengetegszer fel van,nem tudom elérni,hogy lerakja a cumit,de a rendeset nem a játszó cumit. A mai napig abból iszik. Már szobatiszta volt,de egyik napról a másikra elkezdett bepisilni, így muszáj voltam rá visszaadni a pelenkát. Nem marad el senkivel,nem alszik senkivel csak velem. Az idegenekkel és azokkal akiket nem napi szinten lát morog, ordít. Hiába kedvesen közelítenek hozzá. Mindenki azt mondja ilyen gyereket még nem látott. Nem hagyunk rá mindent,de semmi sem működik nála! nem tudom milyen taktikát próbáljak ki nála,mert ez így nem lesz jó. Imádom de már engem is kikészít az egész napos ordítás idegileg, és már nekem sincs türelmem hozzá. Van erre valami taktika vagy próbáljam meg a kőkemény szigort! Kérem segítsen,mert ez így nem jó se neki se nekünk, főleg, hogy mindenkitől csak az okoskodást és a letolást hallgatjuk a férjemmel. Előre is köszönöm! Tisztelettel: Erika

Kedves Erika!

Miért furcsa, hogy egy két és fél éves gyermek bepisil és cumizik? Mindkettő teljesen normális viselkedés ebben az életkorban. Ahogy az is, hogy a dackorszakban lévő gyermek érvényesíteni szeretné az akaratát. Nem, nem javaslok vasszigort, azzal semmit sem érne el.

Levelét olvasva az volt a benyomásom, hogy az Ön számára meglehetősen fárasztó odaadni azt az időt, energiát, amit gyermeke igényelne. Nem tudom, mennyi segítsége van, tud-e feltöltődni. Azt javaslom, próbálja ennek lehetőségét megteremteni, hogy kisimult, kipihent anyát kapjon néha vissza a fia. A gyermek megérzi, ha le akarják rázni, azt szeretnék, hogy lehetőleg minden rendben legyen vele, ne zavarjon sok vizet.

Talán éppen erre reagál a sok nyávogással, hisztivel, ordítással. Ez akkor fog csökkenni, ha nem taktikákban gondolkodik, hanem nyugodt, ráérős figyelemmel fordul felé. Természetesen visszajelezheti, ha valami nem tetszik Önnek, például mikor ordítva kéri a vizet, miközben odaadja, megjegyezheti, hogy hallja ám akkor is, ha halkan mondja. És persze dicsérje meg, ha valamit nem ordítva kér, mondja el, hogy mennyire örül ennek. Általában is előrevivőbbnek tartom a dicséretet, mint az elégedetlenkedést, ami rossz hangulatot szül az egész családban.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: