Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. november 8., kedd

205. Rettegek attól, hogy valamiért nem lehet gyerekem

28 éves nő vagyok és a férjemmel szeretnénk gyereket. Azért kérném a tanácsát, mert mióta a "tettek mezejére" léptünk, rettegek attól, hogy valamiért nem lehet gyerekem.

Tisztában vagyok azzal, hogy mindenhez idő kell,és szerintem nincs olyan ember, akiben egy kósza gondolatként fel ne merülne ez az eshetőség, de valamiért mégsem tudom kiverni ezt a gondolatot a fejemből, és kezd kissé túlnőni rajtam.

Van persze, mikor viszont azt érzem, hogy "semmi sem állíthat meg", de ezek csak pillanatnyi boldogságfoszlányok és nem túl tartósak.

Az okát csak sejtem:
A szüleim még pici koromban elváltak, ezt az időszakot leginkább a nagyszüleimnél töltöttem. A szüleim más városban laktak (az idősebb testvérem anyukámmal). Végül iskoláskoromban kerültem vissza anyukámhoz, ám ez se tartott sokáig, mert a következő tanév előtt anyukám meghalt. Utána vissza a nagyszülőkhöz, aztán apukámhoz és az új családjához, új testvérekkel. Egyszóval nem volt könnyű gyerekkorom.
Mit tanácsol, mit érdemes tennem, hogy ezen túl tudjak lépni?

Válaszát előre is köszönöm
Zs.


Kedves Levélíró!

Azt javaslom, ne úgy tekintsen a gyermekvállalásra, mint személyes teljesítményre, inkább úgy, mint ajándékra, amit elfogad az ember. Igen, vannak bizonyos előfeltételei annak, hogy teherbe essen az ember (a szexuális élet), ám van, akivel azonnal megtörténik (direkt nem úgy írom: sikerül - ez nem az ember sikere), van, akivel kicsit később, ismerek párokat, akiknek hat-hét évet kellett várniuk, majd mindenféle beavatkozás nélkül jött a gyerek, nem lehet tudni, miért pont akkor. És kár tagadni: van, akinek nem jön. Az orvostudomány persze sokat dolgozik rajta, hogy segítsen teherbe esni azoknak, akiknek valamiért lassabban megy, de az orvosok is tudják, csak bizonyos mértékig látunk bele ezekbe a folyamatokba. Sokaknál nem találni testi okot, akiknél nem jön gyermek, míg olyanról is lehet hallani, aki orvosi tudás szerint nem eshetne teherbe, mégis megtörténik. Én abban látom a megoldást, hogy elfogadjuk, nincs teljesen a kezünkben ez a kérdés. Lehet ezt akár tudományos, akár vallási oldalról közelíteni, mindkét út ugyanoda vezet. Nyugodtan tegye le ennek a terhét, mert nem Önnek kell produkálnia magát ahhoz, hogy jöjjön a baba. Várja nyitottan, és örüljön neki, ha majd jön.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: