Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. november 17., csütörtök

210. Hosszú ideje nem érzek örömöt

Kedves Karolina !
51 évesen már már rendben van az életem, talán olyanok is lennének akik szívesen cserélnének velem. Egészséges vagyok, van két nagyon szuper gyerekem, két gyönyörű unokám, szeretem a munkám, anyagi téren ami feltétlenül szükséges, az megvan. Nyugodt vagyok, mindig nevetek, az emberekkel azonnal kontaktust tudok teremteni. Jó pár éve elváltam,azóta nincs társam, de megtanultam így élni, nem csinálok belőle tragédiát, most ez van, reméljük lesz még másként is. Ami viszont nagyon nem stimmel: hosszú hosszú ideje nem érzek örömöt. Az elmém tudja, hogy most valami jó történik velem, de az érzéseim nem mozdulnak. Emlékeimben ott van, milyen az ha boldog valaki, de nem érzem. Erre általában az a válasz "ilyen nincs, figyeljek jobban", de hát van... Egyre nehezebb viselem ezt az érzelmi kómát, nem is tudom meddig lehet bírni :( Van erre valamiféle megoldás ?
Köszönettel:
Zsuzsa



Kedves Zsuzsa!

Az örömkészség, illetve annak hiánya olyan általános tünet, mint például a testi problémák esetén a fáradtság. Tehát ezerféle oka lehet. Kideríteni, hogy mi az, illetve orvosolni nem egy e-mail váltás keretén belül lehetséges, hanem hosszú-hosszú munka. Hiszen nem egy kapcsoló romlott el, amit csak meg kell szerelni.

Különös lehet Önnek, hogy miért nincsenek összhangban az érzelmei az objektív tényekkel, amiket felsorolt, hiszen mondhatná bárki, hogy egy ilyen embernek boldognak kellene lennie. Ám a személyiség nemcsak tudatos részből áll, hanem tudattalanból is: lehet olyan vágya, szükséglete, amivel maga sincs tisztában, de ami mégis fontos, és nem elégül ki. Ezt kideríteni valóban idő, ám nem lehetetlen, tehát azt javaslom, ne csüggedjen, és ne törődjön bele!

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: