Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. október 26., szerda

201. Apám mindenért engem hibáztat!

Kedves Karolina!
Problémám már régen kezdődött, de most úgy érzem, nem bírom elviselni a súlyát. Apukámmal van a problémám. Nagyon nehezen jövünk ki egymással, ami nagyon összetett dolog. Elég gyakran vannak dühkitörései, olyan dolgokat csinál, amit normális ember nem, például elégette a csizmámat, felbontogatja a leveleimet, stb. Ha valamit kedvesen próbálok elmagyarázni neki, hogy hogyan csinálja, vagy nem jól csinálja, akkor rendszeresen kiabál velem, meg durva dolgokat mondd. Hibáztatni nincs jogom ezért, mert árvaházban nőtt fel, nem volt egyszerű élete.

A történet a következő: anyukám öccsének volt az iskolatársa középiskolában, és a nagyszüleim befogadták, sajátjukként szerették, mindent megadtak neki a 4 saját gyerekük nevelése mellett, ami nem kis dolog. Feleségül vette anyukámat. 22 éves vagyok, de soha szeretettel közeledni felé nem láttam. Kihasználta, megcsalta, lekezelően bánt vele, kiabált... Tavaly novemberben autóbalesetben meghalt anyukám, az autót én vezettem, de nem én voltam a hibás, ez be lett bizonyítva a hatóság által is. 

Apukám úgy gondolja azóta is, hogy ha akartam, el tudtam volna kerülni a balesetet. Minden házimunka az én nyakamba szakadt azon túl, hogy elvesztettem egy nagyon szerető, gondoskodó anyát, akire tényleg sosem lehetett panaszom. Apukám semmit nem segít a házimunkában, csak kiabál, ha valamit nem csinálok meg. Amellett, hogy egyetemen tanulok, a férjemmel építkezünk, és besegítünk a gazdaságban, ez nem kis feladat. Sajnos, amíg a házunk nem lesz lakható, addig ez a legolcsóbb megoldás, ahol lakhatunk. 

A kérdésem az lenne, hogy ezt a helyzetet hogyan viseljem el, amíg itt kell laknunk, mert a férjem, és remélhetőleg születendő gyermekeink érdekében nem szeretnék, ha idegileg tönkre mennék. Az alap problémán csak a költözés változtat, ami talán jövő nyáron lesz esedékes. Addig is léteznek valamilyen módszerek, amikkel az ember tud lazítani, vagy egészséges maradni lelkileg? (Nyugtatót szedni nem szeretnék)


Kedves Levélíró!
Mivel megváltoztatni bizonyára nem fogja az apját, legjobb, amit tehet, hogy igyekszik (a lehetőségekhez képest) kerülni őt, illetve semlegesen reagálni, ha Önbe köt. Ezt nehéz megtenni, de van egy kulcs hozzá: ha tudomásul veszi, hogy olyan, amilyen, ez nem magán múlik, és hogy az ő érzelmeit csakis a sajátjai, amiket Önnek nem kell átvennie. Amikor érzelmileg bevonódunk egy vitába, abban mindig benne van, hogy valamilyen hatást el akarunk érni, ha mást nem, hát azt, hogy a másik fél lásson rá, nincs igaza. De az apja nem fogja belátni, hogy lehetetlenül viselkedik, így a helyzet megoldása, ha Ön nem is akarja rávezetni. Tudomásul veszi, hogy az van, ami, és igyekszik lerövidíteni az elkerülhetetlen találkozásokat.

Nagyon jó hír, hogy nem ő az egyetlen ember a környezetében, hanem ott a férje, és az is jó, hogy van kilátás az elköltözésre.

Édesanyja halálát nem tudom, mennyire dolgozta fel: nagy teher lehet, hogy ilyen körülmények között vesztette el. Ha úgy érzi, ebben segítségre szorul, erről érdemes beszélgetni szakemberrel.
Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: