Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. március 13., vasárnap

90.

Üdvözlöm!

Amikor kimegyek egy ajtón vagy kifordulok egy kanyarból és valaki (akár munkatárs) megjelenik előttem, állandóan megijedek. Pedig egyfolytában arra gondolok, hogy akárki lehet ott, nem az a helyzet hogy valamibe bele vagyok mélyedve, és úgy lepnének meg hirtelen.
Néha amikor bemegyek egy szobába és először úgy látom, hogy senki sincs bent, majd valaki a sarokból előtűnik, akkor is. (Pedig itt is arra gondolok, hogy vajon lesz-e most bent valaki.) A hirtelen zajoktól is meg szoktam ijedni.
Tudna ajánlani valamilyen gyakorlatot, amivel ez leküzdhető vagy javítható lenne?

Köszönöm a segítséget!


Kedves Gábor!

Elnézést kérek, hogy várakoztattam a válasszal!

Ez olyasmi, mint egy fóbia, ha jól értem a leírását. Ha mögé nézünk a tünetnek, akkor a kiszámíthatatlanságtól, a váratlanságtól fél, amire nehéz reagálni. Gondolja át, az élethelyzetében, emberi kapcsolataiban van-e valami, ami nyomasztó Önnek, és meglehet, szakember segítségére is szükség lesz, legalábbis ha annyira zavaró ez a jelenség, hogy rontja életminőségét. Gyakorlatot nem tudok javasolni, a szorongást kellene oldani.

Egy kollégám ötlete a problémára: menjen egy paint ballozni. Lehet, hogy kissé komolytalannak tűnik, de valóban igaz, hogy a félelmek ellen az egyik eszköz, ha az ember szándékosan beleviszi magát olyan helyzetekbe, ahol biztonságos körülmények között megküzdhet a félelem tárgyával.

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: