Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. március 17., csütörtök

100.

Kedves Szakértő,

Érdeklődni szeretnék a kisgyermekek személyiségfejlődével kapcsolatban eriksoni elmélet szerint, egy ismerősöm javasolta, hogy olvassam el, de bevallom, nem igazán értem. Szeretnék mindent lefektetni a boldog élethez a gyermekeim számára, sok mindent olvasok a neten, de igazából sok az információ és nem tudni, mi a helyes, lényeges ebből. Gyermekeim, 1, 3,ill.7 évesek. Tudna nekem ebben segíteni?
A belső gyermek sérüléséről olvastam valahol és ebben is szeretnék eligazodni, illetve a felnőttkorban ez mennyire lehet, orvosolni a kisgyermekkorban elszenvedett sérüléséket,
Köszönöm válaszát,
Lujza


Kedves Lujza!

Nagyon tiszteletre méltó a törekvése. Ha az ember sok pszichológiai elméletet olvas, könnyen lehet az eredmény, hogy intellektuális érdekességekkel találkozott, de még mindig nem tudja, mit, hogyan csináljon. Például az eriksoni elmélet sem arra szolgál, hogy konkrét nevelési tanácsokkal lássa el a szülőket. (Az elmélet lényege, hogy minden életkornak megvan a maga feladata, amit, ha a gyermek sikeresen teljesít, új kompetenciához jut, és arra épül a további fejlődés. A szerző leírja, melyik életkorban mi ez a feladat, és mit tanul meg áltata a gyermek.)
Ha olvasmányt javasolhatok, ahonnan konkrét ötleteket is meríthet, akkor Vekerdy Tamást ajánlom, leginkább azokat a gyűjteményeket, amikben kérdések és válaszok sorakoznak egymás után, mind gyermeknevelés témában.

Ami a sérülések orvoslását illeti, nehéz általánosságban válaszolni. Én abban hiszek, hogy mindenből van gyógyulás, bár nem feltétlenül gyorsan és fájdalommentesen. Nem tudom, ezt saját magával kapcsolatban kérdezi, vagy a gyerekei jövője miatt aggódik, esetleg mindkettő… A gyerekeinek az a legjobb, ha hallgat a józan eszére, és bízik saját magában. (A legnagyobb butaságokat szorongásból szokták elkövetni.)

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: