Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. március 17., csütörtök

103.

Tisztelt doktornő!

Férjem hetek óta alig eszik, alig pihen. Alszik, de felszínesen, azt mondja, mintha moziban lenne, képeket lát, a munkáját végzi tovább. Beesett a szeme, 7 kilót fogyott, türelmetlen a gyerekekkel, mire hazaér, csak leroskad a kanapéra és fekszik. (Egy lehetetlen feladattal bízták meg a munkahelyén, amit határidőre, minimális összegből kell megoldania, ráadásul nem rajta múlik, hanem a szerződő feleken, ő \"csak\" felelőse a végső állapotnak.) Az állását félti, ha nem sikerül teljesítenie. Meddig mehet ez így? Vajon ha a feladat lejár, akkor a férjem rendbe jön, vagy érdemes lenne máris pszichológushoz, esetleg pszichiáterhez fordulni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Ilona


Kedves Ilona!

Ha ez a projekt elszigetelt eset, és egyébként élhetők a hétköznapjaik, akkor persze, rendbe jöhet a férje a határidő lejárta után. A munkahelyi stressz, és a családdal szembeni felelősség alaposan felőrölheti az embert, különösen, ha úgy érzi, nem tud megfelelni az elvárásoknak. A pszichológus a stressztűrés javításában, vagy ha fennáll a túlzott megfelelési vágy, annak korrigálásában segíthet. Azonban vannak objektíve nehezebb időszakok, előfordul, hogy valóban nem fair körülmények közé kerül az ember. Ezen persze nem tud segíteni a pszichológus, de ha megtanul a férje lazítani, illetve abban támogatást kap, hogyan kommunikáljon a főnökével ahhoz, hogy a munkafeltételei javuljanak, az sokat számít. Ön azzal segíthet, hogy sokat bátorítja, sok megerősítést ad neki.

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: