Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. január 20., csütörtök

63.

Remélem jó helyre fordulok a problémámmal!
Egy 28 éves párkapcsolatban élő nő vagyok. Vőlegenyemmel 14 éve ismerjük egymás és lassan 6 éve alkotunk egy párt. Általában nagyon jól kijövünk és szinte mindent megtudunk beszélni. Tegnap azonban összevitatkoztunk egy semmiségen, aminek az lett a vége, hogy neki mentem és ököllel ütöttem. Az elmúlt időben igen nagy a feszültség, vagy inkább a düh és a harag. Sajnos ezt a környezetem sínyli meg, mert egyre gyakoribbak a dühkitöréseim. Egyáltalán nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Rettegek attól, hogy egy ilyen kirohanás a munkahelyemen történik meg, mivel én nap mint nap emberekkel foglalkozom.
Segítségét előre is köszönöm!


Kedves Diana!

Javaslom, hogy forduljon szakemberhez! Leveléből kiderül, hogy egy ilyen dühkitörésnél kicsúszik az irányítás a kezéből, tehát nem tud rajta változtatni azzal, ha pusztán elhatározza, máshogy fog cselekedni. Azt a csoportot, ahova ez a jelenség tartozik, impulzuskontroll-zavaroknak nevezik, és mint minden viselkedésünknek, ennek is összetettek az okai, de feltételezem, biológiai gyökere is lehet problémájának. Azaz Ön nehezebben bír el indulataival, mint mások. A feszültség kezelése, kordában tartása azonban tanulható. Első körben viselkedésterapeuta felkeresését javaslom. Remélem, itt sikerrel jár, ha azonban mégsem, akkor a feltáró terápiák (pszichoanalízis) irányában léphet tovább, ami hosszabb munkát jelent.

Üdvözlettel:
Bujdosó Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: