Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. augusztus 16., csütörtök

269. Teljes kétségbeesésemben fordulok önhöz

Kedves Karolina!
Teljes kétségbeesésemben fordulok önhöz,már szinte mindent megpróbáltam ,és folyton csak kudarc ér.Depresszióval és szorongással küzdök már 3 éve.A suliban kezdődött minden,az erős izzadással,rengeteg féle dezodort,izzadásgátlót kipróbáltam,golyós,spray-t,krémes,antisudorica,és exedor nevű izzadáscsökkentő szert,mégis folyton kigúnyoltak,kinevettek,megaláztak,azt hiszik nem szoktam fürödni,mert naponta többször is,minden szünetben ha csak tudtam bekentem,befújtam magam,izzadásgátlóval,mikor mit használtam,parfümöt is kirpóbáltam még emelett,nagyon sok fajtát,semmi sem hozott sikert.Anyukámmal összegyűjtöttük a pénzt,egy hónajbotoxra,90%-os javulás,nagyon boldog voltam,kb 3 hete csináltattam meg,azt hittem minden megváltozik,de tévedtem.Kicsit talán javult a helyzet,eddig a 3 év alatt,akkor mozdultam ki a lakásból,ha már tényleg kötelező volt,a suli maga volt a pokol,minden napi megaláztatás..stb. mindent elkövettem hogy akár egy napot is megússzak a suliból.Már nyári szünet van hála istennek,már 3 éve saját börtönömben élek és nem tudok kitörni.Ráadásul hüvelyfolyásom is van,ami még pluszban újabb gátlásokat szül,nem merek senki mellé leülni,mert érzik,már voltam nőgógyászál is többször is,de a vaginám túl szűk,a tampon sem megy fel,így sem kúp sem semmi más.Nem tudom hogy valaha képes leszek e túljutni a sérelmeken,és lehet e valaha normális életem,mindent megteszek hogy elmúljon a hüvelyfolyás és sikerülni kell,de félek hogy akkor is tele leszek gátlással,mert ha már nem merem felemelni a kezem,tele vagyok gátlásokkal,mert nem képes elhinni az agyam h nem vagyok kellemetlen szagú és soha nem ékhetek normális életet.Amikor már kezdem elhinni,hogy minden rendbe jön,akkor mindig történik valami,amitől ismét elzárkózom a külvilágtól a barátoktól,meg akarok halni ,mert hogy már csak a halál az egyetlen kiút.Már a gesztusokból rájövök nagyon sok mindenre,ennyi idő alatt sok mindent tanultam az emberekről,hogy mikor éreznek olyannak,és nem tudom hogy mit tegyek,hogy megszűnjön az örökös rettegésem,félelmem és szorongásom az emberektől,a gondolataiktól.
Kérem segítsen!!!!!!!


Kedves Levélíró!

El kell mondanom, hezitáltam, mikor elkezdtem megfogalmazni a választ, mert alapelvem, hogy nem írok diagnózist, hiszen ez elhamarkodott lenne egy levél alapján. Ugyanakkor tudnia kell, hogy mindaz, amit leír, beleillik egy pszichés zavarba, amivel mások is küzdenek. Ezt testdiszmorfiás zavarnak nevezik, az ilyen emberek nagy része a külseje miatt aggódik, de egy részük éppen amiatt, amit Ön ír, hogy milyen a testszaguk, és azt érzik-e mások is. Azért éreztem szükségesnek kivételt tenni, és leírni ezt, mert azt gondolom, akkor keres jó irányban megoldást, ha pszichés segítséget kér, nem pedig ha a testszag ellen küzd. Ami a testszagot illeti: senki sem tudja objektíven megítélni, mások mit éreznek belőle, hiszen a sajátját mindenki másképp érzi. Ráadásul, ha szorong amiatt, hogy kellemetlen szagú, akkor is érezni fog valamit, ha valójában nem az. Ezt alátámasztja a két példa, amit írt: a hónaljkezelés hatásaként, ha eddig lett volna is, most már biztosan nincs hónaljszaga (feltételezem, ha óránként használt izzadásgátló szereket, eddig sem volt), olyannal pedig még nem találkoztam, hogy valaki hüvelyfolyását társasági érintkezés során érezni lehetett volna. Úgy gondolom, itt nem a testszag, hanem a szorongás a lényeg, bármi történne (például megszűnne a hüvelyfolyás), a félelmei megmaradnának, esetleg átvándorolnának, és valami más hasonló, feltételezett szagtól szenvedne. Ezért azt javaslom, mindenképp keressen pszichés segítséget (pszichológust vagy terápiával foglalkozó pszichiátert), aki a szorongás oldásában segít. Valószínűleg hosszabb folyamatról van szó, nem biztatom hirtelen változással, ám érdemes belekezdeni.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: