Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. augusztus 10., péntek

266. Komoly problémáim vannak a kapcsolatteremtéssel

Kedves Karolina!

20 évesen úgy érzem komoly problémáim vannak a kapcsolatteremtéssel. Mindig is zárkózott ember voltam, de régebben ez nem annyira zavart, mostanában viszont már nagyon megnehezíti az életemet. Akárhányszor társaságba megyek alig merek megszólalni, állandóan ideges vagyok és feszült, egyszerűen nem tudok feloldódni, beszélgetni, jól érezni magam, pedig nagyon szeretném. Sokszor már inkább el se megyek bulizni, annyira félek az emberektől. Nincs is önbizalmam. Kevés barátom van, és párkapcsolatom se volt még. Állandóan otthon vagyok, és szerintem ez ennyi idősen kicsit sem jó. Ráadásul most készülök egyetemre, és mellette kollégiumba fogok lakni, félek hogy nem tudok majd beilleszkedni emiatt,vagy nem fogom jól érezni magam. Hogyan tudnám megoldani ezt a problémát?

Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Bogi

Kedves Bogi!

Amit leír, azok a szociális fóbia tünetei. Szorongás az emberek társaságától, beilleszkedési nehézségek, a társas helyzet ijesztő feladatnak tűnik, még akkor is, ha elvileg a szórakozás kedvéért ment oda. Azt nem írja, van-e egy-két jó barátja, akivel négyszemközt fel tud oldódni. Ha igen, érdemes tőlük is visszajelzést kérni, ők hogyan látják magát kívülről, van-e valami, amin szerintük érdemes változtatni. Igaz, ez csak kis része a megoldásnak, mert a lényeg a félelmei. Hasonlóan más fóbiákhoz, úgy érdemes közelíteni, hogy gyakorolja magát abban, amitől fél, ám nem rögtön a mély vízzel kezdi. Javaslom, keressen olyan közösséget, csoportot, ami valamiért kevésbé ijesztő Önnek, amit védettebbnek érez. Vallásos embereknél jó szokott lenni egy vallási közösség, ami általában bensőségesebb, elfogadóbb, mint a hétköznapi élet színterei. De választhat célzottan csoportterápiát, ahol bizonyára többen küzdenek hasonló problémával, és beszélni is tud majd erről. De bármilyen szabadidős tevékenységet is kereshet, ami csoportos, és amivel kapcsolatban azt érzi, nem lenne olyan ijesztő az Ön számára. Ahogy telik-múlik az idő, egyre oldottabban fog tudni részt venni, bizonyára lesznek olyanok, akikkel különösen egymásra tudnak hangolódni, az önbizalma is erősödni fog. Figyelmeztetem, lassú folyamatról van szó, ne várja, hogy fél év múlva Ön lesz az éjszaka királynője! De ha kitartóan gyakorol, és sok tapasztalatot szerez, évek múltával jó esély van rá, hogy nem fog problémát okozni egy új társaságba való beilleszkedés sem.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: