Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. október 21., péntek

197. Mit tehetnék, hogy felszabadultabb legyek?

Egy ideje úgy érzem, hogy nem találom önmagam, gyakran szorongok, és bizonytalanul érzem magam. Az általános iskolában és a gimnáziumban is végig kitűnő tanuló voltam, ezért sokat tanultam, és nem mertem bulizni menni sem, mert féltem azon múlik majd ,hogy rosszabbul sikerül a dolgozatom. Alapvetően szeretek beszélgetni, segíteni táborokban, a többiek szerint is mosolygós vagyok.. de belül bizonytalan miért szorongok folyton, és bizonytalanítom el magam a fontos helyzetekben.

A szüleim állandóan a barátnőimhez hasonlítottak a jegyek szintjén, mert azt gondolták, így ösztönöznek majd, de nekem mérgezte a barátnőimmel való kapcsolatomat.


Lassan 22 éves leszek, az egyetem is jól megy, de úgy érzem, félek a magam egykorúaktól, mert én nem tudok laza lenni. De a sok tanulás után is bizonytalan vagyok, és lerontom a vizsgáimon a jegyemet az idegeskedéssel. A barátommal már több mint 3 éve alkotunk egy párt, ő mindig megnyugtat engem, de nem akarom folyton őt terhelni ezzel a problémával.
Mit tehetnék, hogy felszabadultabb legyek?



Kedves Levélíró!

Levele alapján a szorongás elsősorban a társas helyzetekre vonatkozik. Nagyszerű, hogy ezzel együtt is párkapcsolatban él, ami már három éve tart! És az is jó kezdés, hogy szorongását nem mufurcsággal leplezi, hanem így is kedves és segítőkész. Ami a lazaságot illeti: annak, hogy feloldódjon, leginkább az a módja, hogy keres valami olyan csoportot, közösséget, társaságot, ahol van mód (például elég idő és türelem) arra, hogy fokozatosan felszabadultabbá váljon. Javaslom, keressen olyan csoportot, amiben valamiért bízik, hogy őszinte visszajelzéseket fog kapni. Ha esetleg vallásos, lehet ez egy vallási közösség, de lehet önismereti csoport is, ahol nyugodtan tud beszélni érzéseiről, hiszen a többiek is azért vannak ott. Ha valahol már megtörtént ez az oldódás, a következő helyzetben könnyebb lesz. Mindez persze idő kérdése is, apró lépésekben történik.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: