Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. október 24., hétfő

199. Hogyan tudnám legyőzni önmagamat?


Jó estét kívánok!

Kérdésem: ez most OCD? 
(Obsessive Compulsive Disorder -Kényszerbetegség) Hogyan tudnám legyőzni? Mert néha úgy érzem megőrülök. A helyzet az hogy az életem során többször voltak olyan helyzetek, amiktől egyszerűen képtelen vagyok szabadulni. Folyamatosan ragodom es szorongom bizonyos dolgokon.

Legutóbbi eset, az egyetemen csinaltam valamit a szamitogeppel, es nemtudok szabadulni a gondolattól hogy kárt okoztam a szaktársam munkájában. A rendszergazda mondta, hogy nem okozhattam bajt, maga a szaktarsam megerősítette hogy minden rendben es mégis. Kényszeresen ragodok hogy valami rosszat csináltam és, hogy majd a többiek mit szólnak ehhez. 

A gond az hogy a szorongas nagyban kihat a magánéletemre es a tanulmányaimra sem tudok úgy koncentrálni, ahogy azt kéne, ezáltal még csak erősödik a szorongas es a depresszió. Van kiút ebből a helyzetből? Pszichiáternél jártam már, antidepresszanst szedek, valamint most elkezdtem jarni egy viselkedes terapiai csoportba. A baj hogy a helyzetem nem oldodott meg vegleg sajnos. Azt sejtem hogy ezen csak en vagyok kepes valtoztatni de van kiút? Mert elegge felek hogy igy maradok. Válaszát köszönöm

Kedves Levélíró!

Ha gyógyszert szed és terápiára jár, legyen türelmes, és várja meg, amíg ezeknek jelentkezik a hatása. Valószínűleg sok munka és idő lesz.

Ami a konkrét kérdését illeti, ez OCD-e? Őszintén szólva, ha már két szakember foglalkozik Önnel, nem tudom, miért engem kérdez, mindenesetre a leírtak alapján nem az. (Ha ilyen diagnózist kapott, bizonyára más tünetek alapján, ami levelében nem szerepel.) Kényszercselekvésekről egyáltalán nem ír, az Önt kínzó gondolatok pedig más jellegűek, mint az OCD-ben, mert nem énidegenek, ahogy szakszóval mondjuk. Inkább eleinte reális, saját gondolatok ragadnak meg Önben: olyasmi, ami másnak kis, átmeneti szorongást okoz, Önben tartósan fennmarad. Kétségtelen, ez is szorongásos zavar, és van benne kényszeres jelleg, de nem klasszikus OCD (hangsúlyozom: a leírása alapján).

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: