Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. szeptember 9., péntek

177.

Tisztelt Pszichológus Asszony!

8 éves fiú unokám ügyében szeretnék tanácsot kérni. Szerető családban él szüleivel, 4 éves öccsével, és velünk nagyszüleivel. Második osztályba jár, jól tanul, okos, szülei szerint minden rendben, nekem viszont aggályaim vannak.
Kerüli a szemkontaktust, örömét a kézfejei "repkedésével" fejezi ki pici kora óta, fél az erősebb hangoktól, inkább bepisil, csak ne kelljen a WC-t lehúznia. Amikor kifaggattam, azt mondta, fél a WC lehúzásának hangjától.
Amikor elvégezte a dolgát, akkor sem húzza le ez miatt, hiába magyarázom, hogy a víz zuhog, nem bánt senkit. Sajnos több órára visszatartja a vizeletét, majd főként az iskolában bevizel. A tanítónéni szerint a finom mozgása, mozgáskoordinációja fejletlen, egyéb tanulási probléma nincs vele. Kérem szíveskedjen tanácsot adni, hogy feleslegesen aggódom-e, vagy tényleg probléma van vele.

Köszönettel: Nagymama



Kedves Nagymama!


Életkorához képest valóban figyelemfelkeltőek ezek a jelek. Megijedni nem kell, azonban érdemes lenne elvinni a nevelési tanácsadóba, hogy vizsgálják meg, adjanak véleményt, mondják el, szükséges-e valamilyen terápia. Az, hogy inkább bepisil, csak ne kelljen hallania a víz zúgását, több, mint egyszerű érzékenység. A szemkontaktus kerülése, repkedő kézmozdulatok kissé autisztikus tüneteknek tűnnek, de látatlanban nem lehet diagnosztizálni. Ha egyébként nincs vele gond, beilleszkedik az iskolában, akkor, ha erről is van szó, mindenképp enyhébb változatról.


Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: