Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. szeptember 4., vasárnap

172.

Kedves Karolina!

11 hónapos kislányom újabban harap. Sokszor látható feszültség van mögötte (pl. nem az történik, amit ő szeretne), de van, hogy nem számítok rá, mert épp jókedvű. Ha csak szomorú vagyok mikor megharap, nem érdekli, újra megteszi. Ha leteszem, és otthagyom, sírni kezd és harapja a játékát, takarót, amit ér. Ha határozottabban rászólok, "bosszúból" újra és újra megharap. Nem tudom, hogyan reagáljak, hogy megszűnjön ez a viselkedés. Egyáltalán mi állhat a hátterében?

Válaszát előre is köszönöm: Gitta



Kedves Gitta!

Ne felejtsük el, hogy 11 hónapos babáról beszélünk - ő még nem tudatosan választ viselkedésformákat, és nem tud okulni abból, hogy szomorúnak látja Önt. Leveléből úgy érzem, mintha nagyon aggasztaná, talán sértené ez a viselkedés. Javaslom, ne tulajdonítson neki túl nagy jelentőséget, egy 11 hónapos biztosan nem forral bosszút, sem bosszantani nem akarja. Jól teszi, ha határozottan rászól, de vegye figyelembe, hogy a szófogadás ilyen korban még nem jön hamar, legyen türelemmel, és ne haragudjon a kislányra emiatt.
BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: