Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. október 6., csütörtök

188. Kisfiam az iskolában lökdösődik

Kedves Karolina !

A kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni öntől. Idén kezdte az első osztályt, és az iskolában lökdösődik. Többnyire az udvaron ill. torna órán. Legutóbb ilyet azután tapasztaltam, mikor a játszótéren a megszokott pajtásai mellett "új" gyerekek kezdtek vele játszani, de akkor csak 2-3 éves volt. A mostani helyzet nagyon aggaszt, hiszen kiegyensúlyozott családban él. Testvére nincs, de sokat van gyerekek között, játszótéren, különúszáson... stb. Már többször leültünk vele beszélgetni, de eredménytelenül. Nem néz verekedős filmeket, és nem engedjük neki a bunyózós-harcolós játékokat sem.


Mit tanácsol, hogy terelgessem jó útra az egyébként illemtudó, barátságos 6,5 éves fiamat?
Válaszát előre is hálásan köszönöm!
Tisztelettel: Edina




Kedves Edina!

Levele alapján nehéz megítélni, van-e valami probléma. Mivel az iskolában fordult elő a lökdösődés, gondolom, Ön sem látta. Sajnos nem derül ki leírásából, ki tálalta ezt az Ön számára: szülők panaszkodtak, esetleg a tanító? Vajon mi az, ami miatt Ön aggódni kezdett? A gyerekek olykor verekednek, ha lenne testvér, vele is megtenné, ez semmilyen lelki problémára nem utal. Amennyiben erről van szó, nem pedig kontrollálhatatlan dühkitörésekről, és nem ez az egyetlen viszonyulása más gyerekekhez, akkor a gyermek helyett inkább érdemes foglalkozni az Ön agresszióhoz, erőhöz/erőszakhoz fűződő viszonyával. Vajon van-e olyan rossz élménye, ami miatt már apróbb megnyilvánulásokra is érzékenyen reagál? Fontos, hogy ne sugalljon olyan képet gyermeke felé, hogy vele valami baj van, ő rossz gyerek, ha adott esetben lökdösődik. Persze, bátorítani sem kell ezt a viselkedést. Amire hangsúlyt helyeznék, a kisfiúnak abban való segítése, milyen más módon oldhatja meg konfliktusait. Dicsérjék meg minden alkalommal, mikor valamilyen érettebb módot választ (például szóban megfogalmazza, amit szeretne).

Más a helyzet, ha a lökdösődés az általános viselkedésmódja az iskolában. Akkor azon kéne elgondolkodni, mi okozza a feszültséget, miért nem érzi jól magát, beszélni a tanítókkal is, vele is erről, és a kiváltó okra megoldást keresni.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: