Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2013. július 31., szerda

323. Lányom 20 éves, a párja 36. Normális-e egy ilyen kapcsolat?

Lányom 20 éves, és két hónapja jár egy 36 éves férfival. Ő az első az életében.
Sajnos én ezt a helyzetet nem tudom feldolgozni, nem tudom, hogy álljak hozzá. Normális-e egy ilyen kapcsolat? Mit tegyek, hogy ne idegenítsem el a gyermekem, mert már oda akar hozzá költözni, nem lehet vele kommunikálni, elzárkózik. Kétségbe vagyok esve. Mindig az van a fejembe, hogy a férfi csak kihasználja őt. Mit tegyek?
Köszönöm
Beatrix


Kedves Beatrix!

Ön vajon tudja, miért zavarja Magát ennyire a korkülönbség? Minden a személyeken múlik, de elképzelhető akár, hogy egy 20 éves és 36 éves szinkronban legyenek egymással, ha az egyikük érett személyiség, a másik pedig kicsit "lemaradt". (Attól még, hogy ez a lánya első kapcsolata, lehet, hogy érett és komoly, sőt, nem ritka, hogy épp az átlagnál komolyabb lányok várnak az első kapcsolattal.) Lehet, hogy csak rövidre akarta fogni levelét, ám könnyen elképzelhető, hogy van jelzésértéke: semmi nem derült ki arról, valójában milyen ez a férfi (találkoztak-e egyáltalán), milyen a kapcsolata a lányával; mit látott, ha találkoztak: jól bánik-e vele.

Megértem az ellenérzését, a legtöbb anya tartana tőle egy ilyen helyzetben, hogy kevésbé tapasztalt lánya egy "dörzsölt rókával" jött össze, aki, ha akarja, megtévesztheti őt. De a korkülönbségből még nem következik, hogy ilyen szándéka lenne! (És egy másik húsz éves is tud komoly sebeket okozni, ha olyan személyiség.) Lehet, hogy például arról van szó, az illető férfi nem szeretne még gyermeket, családot, és azt tapasztalta, a vele egykorú nőknél ketyeg az óra. Ez csak egy lehetőség.

Lánya biztosan érzi az Ön határozott elzárkózását, és lehet, hogy ez is közrejátszik benne, hogy már költözni akar, hiszen kapcsolata ezzel a férfivel egyben lázadás, így talán vehemensebb lépéseket tesz, mint egyébként tenné. A legjobb, ha önmagával tisztázza, nem a körkülönbségen múlik, hogy tartalmas, szép lesz-e ez a kapcsolat (Egyébként nem olyan extrém ez a korkülönbség, talán amiatt érződik nagyobbnak, hogy lánya még fél lábbal a kamaszkorban van.) És ha egy kicsit nyitottabbá sikerült tennie magát, nyugodtan kérdezze meg lányát, neki mi tetszik ebben a férfiben, és elmondhatja, hogy magát mi aggasztja, de nem vádlón, hanem az őszinte érzéseit. Valójában jól esik egy kisebb és nagyobb lánynak is, ha érzi a szülői támogatást, akár aggodalom formájában, de csak akkor tud vele mit kezdeni, ha azt is érzi, komolyan veszik őt, és tiszteletben tartják, hogy végül is ő dönt.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: