Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. július 22., csütörtök

33.

Kedves Lina!

Elnézést, mi szinte ismerjük egymást, legalábbis látásból, és hallottam rólad sokat egy ismerősön keresztül. Csak a megszólítást magyarázandó mondom. Szóval. A kérdés komoly, nagyon is. Nekem régirégi konfliktusom van anyámmal, ami megvisel lelkileg. Szeretnék vele jóban lenni, de ez lehetetlen, úgy érzem. Rettenetesen kritikus velem, mivel nem úgy élek, ahogy ő elképzelte helyettem. Szerinte nekem nagyszerű tehetségem lett volna a közgazdaságtanhoz, amivel apám is foglalkozik. Lehet, hogy tényleg így van, oké, jó voltam iskolában matekból meg van agyam, nem érdem, de van, ez tény. De engem nem ez érdekel, hanem elmentem grafikusnak. Sokat harcoltam, hogy az lehessek, ebben nem volt előttem kitaposott út, egyedül önerőből oldottam meg piszok sok munkával. Nem részletezem, nem dicsekszem, de elhiheted. Nem várom, hogy megdicsérjenek ezért, felfopgtam, hogy a szüleim mást vártak, pontosabban főleg anyám /apám jobbfej, ő inkább elfogadja, hogy a magam útját járom, azt mondja az a fontos csak hogy boldog legyek, örül a sikereimnek/ de nem értem egyszerűen, hogy ezzel a dologgal most hogy harminckét éves vagyok, miért szekál még mindig? Mit hisz, hogy mégis közgazdász lesz belőlem? Azt mondom, bocs, igazad van, jobb lesz az nekem? Nem értem egyszerűen! Nem túlzok, komolyan mondom, nincs alkalom, hogy találkoznánk, és fel ne hozna valami ezzel kapcsolatosat, erre utalót. Nem direkten vagy nem mindig direkten, hogy lányom miért vagy te grafikus, de valami pikírt megjegyzést mindig tesz, hogy hát igen, bezzeg ilyen anyagi gondjaid nem kéne hogy legyenek, de te ezt választottad. Meg hogy tudom te azt hiszed, hogy a művészek mind sokat érnek /már nem is tudom, hogy rángatta elő ezt/ meg ilyenek. Miért nem fogad el annak ami avgyok????? Hány év kell még? Azt érzem, ha ennyi nem volt elég már semennyi nem lesz az. Fáj, hogy így van, hoögy folyamatosan mást várna tőlem mint ami vagyok. Kérlek segíts!
F. Lívia

Kedves Lívia!

Köszönöm, hogy megosztottad mindezt (nem ugrik be, hogy tényleg ismerjük-e egymást, de ez most nem is fontos).
Jó lenne kicsit többet tudni a mozgatórugókról. Azt érzem, hogy ezek a megjegyzések nem arról szólnak, amiről a felszínen, a grafikusságról kontra közgazdászságról. Vajon mit jelent, mit szimbolizál a közgazdászság édesanyádnak? Talán egy életformát? Amivel szemben állnak a művészek, akik mások (de milyenek...)? Lehet, hogy valami más miatt érzi azt, hogy elfordultál a családtól, családi értékektől, amit ebben tud megragadni. Azt is írtad, sok munkád van benne, hogy grafikus lettél. El tudom képzelni, hogy sajnálja, hogy nem segíthettek (vagy a választásod miatt, vagy mert nem kértél belőle), hogy nem ők indíthattak útnak... Talán bűntudata van, hogy nem segített a törekvésedben. Csupa kérdőjel, tudom. De ha ez évek óta téma, akkor nem a szakmáról van szó valójában, ez biztos.

Számomra azon volt a hangsúly, azt érzed, nem olyannak akartak, amilyen lettél, és így nem tudnak elfogadni. Nagyon fájdalmas lehet ez az érzés. Nem tudom, fedi-e a realitást - természetesen lehet, de az is lehet, nagyon rosszul kommunikál veled édesanyád, és nem tudja kifejezni a pozitívumokat. Sok ilyet hallani, mikor a szülőknek eszükbe sem jut, hogy dicséretre is szüksége lenne a gyereknek. Vagy attól félnek, nem is fogadná szívesen.
Ha egyszer úgy érzed, éppen megfelelő a pillanat egy mélyebb, nyugodtabb beszélgetésre, elmondhatnád neki, hogy úgy érzed, mintha csalódott volna benned, és ez nehéz neked. Azt főképp mondd el, mi az, amiről úgy hiszed, tőle, tőlük kaptad. Valószínűleg meg fog nyugodni, ha látja, hogy mégis továbbviszed mindazt, amit ő/ők adni tudtak. Ha nem is konkrét tudásról van szó, mint a matematika, de tulajdonságokról, attitűdről, bármiről.
Remélem, jól fog sikerülni a beszélgetés!

B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: