Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. szeptember 17., hétfő

275. Meg akar halni ha nem folytathatja

Kedves Karolina!

Kérem segítsen dönteni. Nem tudom mit tehetnék. Férjem 43 éves 2 éve jár pszichológushoz, depresszió,ödipusz komplexus, erős bűntudat gyermekkorában elkövetett bűne miatt. Javulást reméltünk a terápiáktól. Kb 1 éve hitelt vettem föl, hogy a heti 1 alkalmat finanszírozhassuk, ugyanis amikor a pénzünk elfogyott férjem öngyilkosságot fontolgatott, mondván neki semmit nem sikerül végigcsinálni. Most elfogyni látszik a hitel is. És a férjem olyan függésben van még mindíg a pszichológusától, hogy örök életére tervezi a terápiát, és el nem tudja képzelni, hogy befejezze, vagy szüneteltesse. Tenni sem hajlandó azért, hogy pénzt keressen rá, vagy kompromisszumot kössön és ne járjon csak 2 hetente. Meg akar halni ha nem folytathatja. Persze én vagyok a hibás mert az anyagiakon keresztül én gátolom. Mit tehetnék? Félek ha tényleg elfogy az utolsó fillér is mi lesz? Mit tesz? Öngyilkos lesz? Kérdésem az lenne. Természetes e ez a függés 2 év kezelés után is? Vagy válasszunk másik szakembert aki segít ezt a függést feloldani? A saját pszichológusát 1 évvel ezelőtt kérdeztem, akkor azt mondta majd fogja oldani ezt a kötődést. és szólt a férjemnek, hogy csak az engedélyével lehet öngyilkos. Nekem úgy tűnik a függés csak erősödött,. Mit tegyek?


Kedves Brigitta!

Csak általánosságban tudok válaszolni, hiszen nem tudhatom, hogy hol tart férje terápiája.
Bizonyos fajta terápiás formáknál nem számít soknak a két év, tehát nem okvetlenül jelent túlzott függést, hogy férje nem szeretné most megszakítani a folyamatot. A heti egy alkalom ugyancsak nem számít sűrűnek., az Ön által felvetett kétheti gyakoriság egy feltáró jellegű terápiánál nagyon ritka lenne. (Sokaknál heti kettő a minimum ülés, ami alatt nem vállalnak terápiát.)

Nekem úgy tűnik, a terápia finanszírozása nagy jelentőségre tett szert a kapcsolatukban. Ön azon gondolkodik, másik pszichológust keresne, aki kevésbé tartja függésben férjét, ugyanakkor Ön az anyagiakon keresztül gyakorol rajta kontrollt. Azt írja, férje nem tesz azért, hogy legyen pénz a pszichológusra. Nem fejti ki, de gyanítom, épp a depressziójára hivatkozva? Mindenki sakkban tartja valamivel a másikat. Ha ki akarnak ebből lépni, hasznos lenne, ha együtt vennének részt a kezelésen, amennyiben a pszichológus nyitott erre, vagy valaki másnál párterápiás kezelésen.
Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: