Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. február 16., szerda

75.

Tanácsot szeretnék kérni 16 éves fiammal kapcsolatban.
Négy gyerekes, dolgozó anya vagyok, mégis próbálok időt biztosítani a gyerekeimnek.
Sajnos a fiamat nem tudom, hogy kellene kezelnem.
Elég rég óta sejtem, de egy ideje bizonyosságot is nyert, hogy meglop engem is; a testvéreit is. Próbáltam változtatni a havi 1000ft zsebpénzen, hogy kézbe kapja és heti 500ft, de ez sem volt elég.( sajnos ennél többet nem is tudnék adni nekik).
Megveszek mindent, amit értelmesnek tartok és hiányolnak; ha mozira kérnek, külön fizetem, mégis a fiam üríti a pénztárcámat (volt, hogy az apró helyett 20.000ft-ost vett el) . Amikor szólok, hogy \" szerintem valamit szeretnél mondani..\" visszalopja, de anélkül, hogy bocsánatot kérne, vagy megbánást mutatna.
Ha keresünk valami apróságot a lakásban: nem látta; többszöri kérdezésre is, halál nyugodtan a szemembe néz és belehazudik. (utólag általában megkerül nála, bár szerintem van olyan tárgy amiért börtönbe is kerülhetne.)
A testi fenyítést nem tartom helyénvaló nevelési módszernek (részben mert 2 fejjel magasabb nálam; másrészt engem veréssel neveltek, így nem szeretném ha félnének tőlem......bár lehet ezt rontottam el?) viszont nem tudok kihez fordulni. Nagyszülőktől, ismerősöktől, iskolától nem szeretnék tanácsot kérni, mivel a 3 lányra valószínű, hogy rossz fényt vetne. Nevelési tanácsadóban júniusra kaptam időpontot, így amennyiben van rá lehetősége, örömmel vennék pár tanácsot, egyáltalán, hogy reagáljak??

Köszönettel: Kinga

Kedves Kinga!

16 éves fiúnál aggasztó probléma a lopás (kisebb gyerekeknél próba szintjén gyakori, hogy előfordul, vagy tartósan, ha ezzel jelezni akarják a törődésigényt). Azonban leveléből kiderül, hogy kétoldalú módon nem olyan a kapcsolatuk, mint egy 16 éves fiúnak az anyjával, és ha Ön ebben változtat, remélhető, hogy a másik oldalon is változás történik. Az derül ki, hogy a legtöbb dologra Öntől kell pénzt kérnie, és Ön ítéli meg, értelmes dologról van-e szó, amire szabad költeni. Heti 500Ft-ról ír, mint szabadon felhasználható pénzről, tehát gondolom, pl. borotvahabot, könyvet, virágot a lánynak, akinek udvarol, nem ebből vesz, hanem minden egyes alkalommal külön kell Öntől kérni. Egy 16 éves fiú számára fontos, hogy lehessenek titkai, ne kelljen szinte minden fillérről elszámolni, a beleegyezését kérni. Tehát azt javaslom, minden szabadidős kiadásra szánt pénzt, illetve minden olyan pénzt, ami egyéni felhasználásra szánt (személyes tisztálkodási eszközök, büfépénz) egyben adjon oda havonta, és fia majd eldönti, moziba megy-e, vagy egyébre költi. Ha látja, hogy úgy kezelik, mint aki a felnőttkor küszöbén áll, akkor van rá esély, hogy a bizalmat érezve felnő a feladathoz, és valóban megbízhatóan is fog viselkedni.

B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: