Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. augusztus 12., csütörtök

37.

Kedves Karolina, depresszió ellen mit tanácsol? Üdv.

Kedves Levélíró!

Stílusos lenne röviden válaszolnom: pszichoterápiát.
De ha már szóba hozta a depressziót, felhasználom néhány gondolat megfogalmazásához. Ez most öndiagnózis, ha jól sejtem... (Igaz, talán a depressziónál viszonylag kicsi a félrediagnosztizálás lehetősége, legalábbis más mentális zavarokhoz képest.)

Mit tegyünk depresszió ellen?
A gyógyszer kérdése örök vita, számos pro és kontra érvvel - nem mernék egyértelműen állást foglalni. Azokkal értek egyet, akiknek gyanús, hogy egy betegséghalmazról beszélünk inkább, mint egyetlen, azonos okból eredeztethető zavarról. Ezért valószínűleg nem ugyanaz a gyógymód használ mindenkinek.
Bizonyos kutatás szerint a rendszeres testmozgás is sokaknak enyhíti a depressziós tünetét, míg mások azt hangsúlyozzák, ezek a tünetek (levertség, kedvetlenség, figyelemzavar, stb.) jelek arra, hogy valamivel az életünkben elégedetlenek vagyunk, rossz úton járunk. Megint mások szerint gondolkodásbeli problémák húzódnak meg a háttérben (pl. a negatív események felnagyítása). Mindkettőre adekvát megoldás a terápia.

B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: