Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2013. április 29., hétfő

310. Nagyon félek,hogy nem tudjuk majd megmenteni

Jó napot!
A segítségét szeretném kérni,mert egyszerűen úgy érzem,nincsen kiút.18 éves lány vagyok,és van egy 15 éves húgom. A szüleink most váltak el,apu egy hónapja elköltözött itthonról.Én könnyebben fel tudtam ezt dolgozni,mert van egy barátom,aki eltereli a figyelmemet,de a húgom telefonján találtam képeket,amin a saját keze van véresen,összevágva.Folyton pulcsiban jár,így nem vettük észre.Nem furcsa,hogy mindig pulcsi van rajta,mert nem elégedett önmagával,így inkább nagy pulcsik mögé rejtőzik.Nagyon félek,hogy egyszer csak rosszul vág,és már nem tudjuk majd megmenteni.Félek erről beszélni a szüleinkkel,hiszen miattuk van az egész,tudom hogy milyen a kapcsolatuk,nem tudnának a húgommal erről beszélni,nem értenék meg.Én túlságosan gyáva vagyok ehhez,így csak szemmel tartom,és próbálom nem egyedül hagyni,de ez persze nehéz,hiszen például a fürdőbe nem mehetek vele.Nagyon félek hogy elveszítem őt,és egyszerűen nem tudom,mit is kéne tennem.
Kérem segítsen! 


Kedves Levélíró!
Tudja a húga, hogy ennyire aggódik miatta? A kézfej, csukló vagdosása figyelemfelhívás (még akkor is, ha az ember utána eltakarja), annak jelzése: „feszült vagyok, baj van velem”. Azzal tud legjobban segíteni húgának, ha beszélget vele, jelzi, hogy vele van, együtt érez vele zaklatott lelkiállapotában. Beszélgethetnek a szüleikről is, a válásról is, kérdezze meg, ő mit gondol róla. Jó, ha mesél róla a húga, mi foglalkoztatja őt mostanában, de vigyázzon, ne nyomozzon, ne legyen kihallgatás jellegű a beszélgetés! Csak az a fontos, érezzék, hogy ott vannak egymásnak. Nem kell tanácsot sem adni (kivéve, ha kér). Ez sokkal nagyobb segítség, mintha a vágásokra koncentrálna. Ezek célja inkább a feszültség levezetés, semmint a halálvágy, bár ettől még természetesen komolyan kell venni. Ha nyitott rá, segítsen neki szaksegítséget (pszichológust) keresni: mivel 15 éves, még ingyen ellátják gyermekpszichiátrián, nevelési tanácsadóban. A lakóhely közelében érdemes lenne körülnézni, mik a lehetőségek (a kórházakban kell keresni a gyermekpszichiátriát, illetve külön a nevelési tanácsadót).
Üdvözlettel: Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: