Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2013. február 10., vasárnap

299. Hogyan mondjam el a kisfiamnak, hogy elválunk

Kedves Karolina! Segítséget szeretnék kérni abban hogy hogyan mondjam el 8 és fél éves kisfiamnak, hogy elválunk a férjemmel?előre is köszönöm ha tud segíteni

Kedves Levélíró!

Közösen üljenek le vele, fogalmazzanak minél egyszerűbben és őszintébben! A legfontosabb, hogy értse a kisfiuk, a válás Önök között történik, de neki ugyanúgy az apja, anyja maradnak. Ez egy felnőttnek talán evidens, egy gyermeknek nem. Előtte egyeztessék, hogyan tervezik a jövőjüket (kinél mikor lesz, hogyan tartják a kapcsolatot), hogy erről is tudjanak beszélni. Nem arra gondolok, hogy minden részletet a gyermekre zúdítsanak, de ha neki vannak kérdései, akkor meglegyen ezekre a válasz.

Néhány fontos dolgot érdemes számításba venniük: egyik, hogy bár a hír újdonság lehet a gyermek számára, a feszültséget (még akkor is, ha nem vitatkoztak sokat), az eltávolodást nyilván valóan érzékelte, bármennyire is vigyáztak, hogy ne így legyen. Mindig jobb, ha legalább nyíltan kimondódik, mi a helyzet, mint a lappangó titok.

Másik, hogy a gyermekek (inkább tudattalanul, mint tudatosan) magukat is hibáztatják a válás miatt, ők nem voltak elég jók, miattuk történt. Ezért is fontos az őszinteség, ami érzelmi őszinteséget is jelent. Ez segít a gyermeknek abban, hogy értse, mi történik körülötte, és hogy a magukkal való kapcsolata nincs veszélyben. Azt is elmondhatják, van olyan szeretet, ami örökké tart, bármi is történjen, ilyen az, hogy anya és apa mindig szereti a gyereket. És vannak olyan kapcsolatok, amiknek vége szakadhat. Például előfordul, hogy összevesznek a barátok, vagy már nem tud együtt élni egy pár. Nem kell titkolniuk azt sem, hogy ez a helyzet Maguknak is nehéz, hogy szomorúak miatta (ha így van). Akkor sincs tragédia, ha sírni látja Önöket, sokkal jobb, mintha disszonanciát érezne szavaik és a valóság között, amit sugároznak. Természetesen ez nem egyenlő az érzések nyakába öntésével, vagy azzal, hogy bevonnák őt felnőtt problémáikba, amitől természetesen érdemes tartózkodni.

Sok erőt kívánok Önöknek a beszélgetéshez, ami valószínűleg nem egy beszélgetés lesz, és fontos is, érezze kisfiuk, hogy nyugodtan kérdezhet, bármikor nyitottak rá.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: