Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. november 19., hétfő

286. Nem a szívemnek van baja

Kedves Karolina!

Olyan problémámmal fordulnék önhöz, hogy 21éves vagyok és 2éve szenvedek állandó szorongással, szívem fáj, mostanában nagyon gyengének és levertnek érzem magam. Mivel állandó ülő munkát végzek ezért jó lenne valami olyan dolog ami csökkenti ezt hisz a napjaim szinte egésze szorongással telik. Az egész egy volt párkapcsolat miatt kezdődött és azóta tart csak a helyzet rosszabbodott. az összes lehetséges orvosi vizsgálaton túl vagyok amik kiderítették, hogy nem a szívemnek van baja hanem idegi probléma okozza a tüneteket. A kardiológus azt mondta , hogy ez valószínűleg pánikbetegség amit gyógyszeres kezelés melletti pszichoterápiával lehet kezelni. Én gyógyszert nem igazán szeretnék szedni mert legjobb tudomásom szerint hozzászokást eredményeznek ezek a szerek viszont a tüneteim nagyon nehézzé teszik a mindennapi életet folyamatosan azon jár az agyam mikor leszek rosszul holott még életemben nem ájultam el se semmi. Kérem tanácsát esetleges olyan módszerről ami hatékony lehet ilyen esetben. Próbáltam az autogén tréninget elsajátítani, de csak feszültebb lettem amikor próbáltam relaxálni. Régen nem volt semmi ilyen problémám csak most nem tudok ezen egyszerűen túl lendülni. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Kedves Levélíró!

Egyetértek a kardiológussal: (a gyógyszer mellett) a pszichoterápia a másik út. Nagyon sokféle irányzat létezik ezen belül, de nem emelnék ki egyet: mindegyik máshonnan közelít, de ha kitartóan dolgozik rajta, bármelyik hatásos lehet.

Ami az autogén tréninget illeti: nem tudom, mennyi ideig gyakorolta, de természetes, hogy az elején nem megy könnyen. Fontos, hogy akkor is folytassa a gyakorlást, ha eleinte nem a várt hatást hozza, és idővel megérik a gyümölcse.
Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: