Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. november 2., péntek

284. A rokonaink teljesen ránk vannak telepedve

Kedves Karolina!

Férjnél vagyok, három kisgyerekünk van(6 hónapos, 2 éves, 3 éves). Egy kisebb kertes házban lakunk.

Az én problémám az, hogy a rokonaink (anyós, após, keresztszülők, szülők) teljesen ránk vannak telepedve. Folyton nálunk vannak, azzal a címszóval,hogy én úgyis itthon vagyok a gyerekekkel, az nekem csak jó, ha mindenki mindig hozzánk jön. Pedig én már többször hangsúlyoztam mindenkinek, hogy én is szívesen elmegyek látogatóba bármelyikükhöz, de ők azt válaszolják, hogy itt a kertes ház, itt jó a gyerekeknek, itt kell lenni. Már annyira itthon érzik magukat nálunk, hogy mindig belenéznek a hűtőmbe, hogy mit főztem, megkérdezik, hogy mi volt a reggeli, az ebéd, mi lesz a vacsora. Sajnos mindig találnak valamit, ami miatt kritizáljanak engem, hogy miért nem vagyok jó anya, vagy épp jó háziasszony.

A férjem ebben mellettem áll, de valahogy nem tudjuk visszaszorítani a "nyomulós" családunkat. Amikor ezt szóba hozom, én vagyok a gonosz, aki nem szereti a vendégeket. Pedig ez nem igaz. Én szeretem a vendégeket, de csak azokat, akik 2-3 óra múlva hazamennek egy három gyerekes családtól. Kérem, segítsen, mit tegyek? Mit mondjak nekik, hogy sértődés, harag ne legyen?

Köszönettel,
Erika


Kedves Erika!

Ha konkrétan a kérdésére válaszolnék, az annyira triviális lenne, hogy azt kell hinnem, nem emiatt írt. (Például, hogy a hosszan maradni hajlamos vendégnek rögtön az elején mondjon időpontot valami hihető ürügyre hivatkozva, meddig ér rá.)

Abból kiindulva, hogy jópár embert felsorolt, aki kéretlenül a nyakára jár, feltételezem, nem ők tapintatlanok, hanem valami kommunikációs félreértés van Önök közt, tehát akaratán kívül azt sugallja, bármikor jöhetnek, bármeddig maradhatnak. Talán túl jó akar lenni, hogy egy rossz szavuk ne lehessen (sajnos így is van, mint írja), ezért félreérthető gesztusokat tesz, amivel marasztalja őket.

Hogyan ne bántsa meg őket? Úgy, hogy ne a haragját, sértettségét fejezze ki, hanem a saját igényeit, ami nem ellenük irányul. Például mikor inkább Ön menne látogatóba, a másik fél pedig a kertesház előnyeire hivatkozik, nyugodtan megmondhatja, szeretne egy kicsit kimozdulni. Az sem sértő, ha adott esetben megmondja, azért nem szeretne aznap látogatót, mert most kicsit négyesben lennének a gyerekekkel.

Ami most történik: nem képviseli az igényeit, aztán a másikra haragszik, amiért nem alkalmazkodik a ki nem mondott, el nem hangzott elvárásokhoz. Ez általában olyankor szokott megtörténni, mikor az ember maga is elbizonytalanodik, jogosak-e az igényei. Gondolja ezt át, és döntse el, mi az, amit vállalhatónak tart, és onnantól kezdve bízza a másikra, megsértődik-e. (Különben is, aki szeretne megsértődni, attól kár elvenni ezt az örömöt...)


Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: