Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. május 30., szerda

251. Kislánya belemarkolt a fenekembe

Kedves Karolina!

Egy elég érdekes mozzanat történt a napokban, amivel nehezen tudok bármit is kezdeni. Egyik barátnőm 9 éves kislánya miközben megölelt, belemarkolt a fenekembe. Rákérdeztem, hogy mi volt ez, mire azonnal hárított, hogy egy másik kislány volt (a barátnője, aki amikor látta, hogy Zs megölel, ő is becsatlakozott és hozzánk bújt). Aztán mivel nem kettesben voltunk, ott volt ez a harmadik kislány, illetve a szülők is jöttek, nem akartam nagy ügyet csinálni ebből, hanem leültünk kártyázni.


Korábban, amikor 6-7 éves volt, akkor a keze sokszor járt a mellemfelé, de mindezt azzal magyaráztam magamnak, hogy kicsi még, sokáig szopott (2,5 éves koráig), illetve az édesanyjával is szoros testi kapcsolatot szokott meg. Azt sem engedtem, határozottan megfogtam az elkószált kezecskéket, de ügyet nem csináltam ebből soha (gyerekkel vagy a szülővel megbeszélni). Most viszont ezzel nehezen tudok bármit is kezdeni.

Egyébként közeli kapcsolatban vagyok a lányzóval és az édesanyjával is, illetve egy értelmes, okos gyerekről van szó, akivel akár meg is lehet beszélni az ilyesmit. Érdemes szóba hozni ezt? Ha igen, kinek: a gyereknek vagy a barátnőmnek? Nem szeretném, hogy a kislány megszégyenüljön, de bele sem szeretnék szólni a gyerek nevelésébe, viszont nem szeretném, hogy megismétlődjön.

Köszönettel:
E

Kedves Levélíró!

Őszintén szólva én sem vagyok benne biztos, mi van a gyermek viselkedése mögött. Bizonyos életkorban természetes, hogy a gyermekek felfedezik maguk és mások testét, aminek legintenzívebb időszaka az óvodáskor, de persze utána sem múlik el nyomtalanul. A szülőnek kell abban ügyesnek lennie, hogy megtanítsa ebben a határokat, anélkül, hogy bűntudat alakulna ki a kicsiben. Elképzelhető, hogy ez nem sikerült tökéletesen. Azt gondolom, hogy a gyermek viselkedése inkább a kíváncsiságról, mint a szexualitásról szól. Javaslatom az, hogyha ez egyszeri alkalom volt, ne tegye szóvá, de ha a hasonló események rendszeressé válnak, a barátnőjével beszéljen erről. Lehet, hogy erre nem is lesz szükség, mert az, hogy a kislány letagadta, hogy ő nyúlt volna a fenekéhez, arra utal, hogy érezte a rosszallását.
Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: