Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. augusztus 4., csütörtök

165.

Van egy 4 és 8 éves lányom és egy 10 éves fiam. A legtöbb gond a 4 évessel van. A férjemtől elváltam és lett egy élettársi kapcsolatom, ami már másfél éve tart. A 4 éves lányom nem hajlandó szót fogadni, hisztizik, ha nem az van amit ő akar a büntetéseket nem tartja be,mintha nem is mondanánk neki semmit. Néha bunkó módon viselkedik és beszél az élettársammal, ami mind kettőnknek rosszul esik. Kérem, segítsen, mit tudok tenni. Félek, hogy elveszítem mindkettőjüket.

Kedves Levélíró!

A hisztire azt tudom tanácsolni, hogy sose érjen vele célt, tehát ne teljesítsék, amit hisztizve kér, viszont vegyék észre, dicsérjék meg, ha más módon fejezi ki akaratát.

A kislányt nyilván megviselte a válás, és teljesen normális, ha nem könnyen fogadja el az élettársát. Persze, ez az Önök viselkedésén is múlik, ha nem erőltetik, hogy apaként tekintsen rá, azzal sok terhet levesznek a kapcsolatról, és könnyebbé teszik az összeszokást. (Ez arra az esetre vonatkozik, ha a lány dacos viselkedése már az elejétől fogva jellemző volt). 

A családi változások sok bizonytalanságot okozhatnak a kislánynak. Amellett, hogy helyes, ha bizonyos szabályok betartását megkövetelik (ez lehetőleg legyen nagyon kevés, néhány szabály egy 4 évesnél), a legfontosabb, hogy érzékeltesse vele, az Önök kapcsolata (Öné és kislányé) rendíthetetlen és feltétlen szereteten alapul, még akkor is, ha "bunkón" beszél (megjegyzem, elég kemény szavak egy 4 éves kislánnyal kapcsolatban), vagy ha bármi is történik.

BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: