Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. június 13., vasárnap

25.

Kedves Karolina! Gyermekem iskolájában van iskolapszichológus, a gyermekem a tanára utasítására felkereste ezt a pszichológust, és hetente egyszer jár is hozza. Az lenen a kérdésem, hogy az én belegyezésem, az én megkérdezésem nélkül, szabad e gyermekemet szakemberhez küldeni, és nem furcsa e ez a helyzet, hogy ez a pszichológus engem nem keres, velem nem akar beszelni, csak a gyerekkel?

Üdv: Vera


Kedves Vera!


Mielőtt válaszoltam volna, érdeklődtem egy iskolapszichológus kollégámtól, hogyan zajlik a szülők megkérdezése. Elmondása szerint iskolája válogatja: van, ahol írásban, van, ahol szóban tájékoztatják a szülőket az iskolapszichológus jelenlétéről és munkájáról, és van, ahol írásos beleegyezést kérnek a szülőktől.


Leveléből úgy érzékelem, Önt elsősorban az zavarja, hogy kihagyták a gyermeket érintő fontos kérdésből. Jó lenne tudni, hogy egyébként milyen a kapcsolata a tanárral, hogy honnan szerzett tudomást arról, hogy a gyerek jár a pszichológushoz (valaki mégis megosztotta Önnel, ez kiderül), és hogy mi volt az előzmény, ami miatt odaküldték. Valószínűleg nem Ön előtt akartak titkolózni, hanem a tanár úgy vélte, a pszichológus az iskola része, ha úgy tetszik: szolgáltatása, így az iskolai életbe illeszkedő elem, ezért nem szólt róla külön.


Tudnia kell, hogy a pszichológus célja a gyermek segítése, így nem Önnel szemben dolgozik, hanem közvetetten, a gyermeken keresztül az egész családért. Hogy miért nem konzultált Önnel a gyermek gondjáról, annak oka, hogy a pszichológusi munkának fontos része a titoktartás, erre alapul az a bizalom, ami munkáját lehetővé teszi. Bízzon benne, hogy így tud igazán segíteni!


Ön azzal használ a legtöbbet, ha tapintatosan érzékelteti a gyermekkel, hogy Önre is számíthat bármiben, de azt is elfogadja, hogy lehetnek titkai.


Üdvözlettel:

B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: