Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. június 11., péntek

22.

Kedves Karolina!

28 éves vagyok, 8 éve van szexuális életem, de már korábban is tudtam, hogy leszbikus vagyok, mindig is nőkhöz vonzódtam. Két éve az akkori barátnőm enyhe nyomására belementem egy hármasba, ahol a harmadik egy fiú volt, nem volt rossz, de különösebben jó sem. Aztán tavaly nyáron szakítottunk, nagyon elkeseredtem, és a nyár végén összegabalyodtam egy nálam 16 évvel idősebb férfival. Érzelmileg nem érintett meg, inkább csak a hiúságomat legyezgette, és valamennyire helyre rakta az önbizalmam. Számomra érthetetlen módon lett vége, egy szép napon nem vette fel többé a telefont. Hallomásból ismertem ezt az eljárást, de nem gondoltam, hogy felnőtt emberek is alkalmazzák.

Azóta megismertem egy lányt, azt hiszem eléggé belehabarodtam, kiegyensúlyozott, vidám a kapcsolatunk. Leszámítva egy félmondatát, hogy ő nem szeretne biszexuálissal járni... Speciel én nem tartom magam annak, de az elmúlt két évet tekintve bárki más joggal mondhatja rám ezt.

Ezzel kapcsolatos a kérdésem: ki dönti el, hogy milyen szexuális csoportba tartozunk? Az számít, hogy én minek tartom magam, vagy ami kívülről látszik? És normális az, hogy valaki a szakítás után (mondjuk így) nem viselkedik teljesen beszámíthatóan? Vannak arra nézve praktikák, hogy kétségbeesésünkben ne csináljunk hülyeségeket?

Nem hiszem, hogy ez a kérdéskör túlságosan sok embert érdekelne, meg mostanában sokaknál kiveri a biztosítékot, ha valaki meleg, így nem ragaszkodom minden áron ahhoz, hogy kitegye a honlapjára. :)

Köszönöm:

m.


Kedves M.!


Szerintem ezek a kérdések sokakat érdekelhetnek, és még többeket érintenek, úgyhogy kiteszem a honlapra, mivel kifejezetten nem kérte az ellenkezőjét.


Egyértelmű a válaszom arra, ki dönti el, hogy leszbikus-e: csakis Maga önmagáról. Ezt az öndefiníciót illik a környezetnek tudomásul venni, mivel az identitása részét képezi.


A szexuális orientáció arra utal, hogy az illető döntően vagy kizárólag milyen nemhez vonzódik. Legyen az ember heteroszexuális vagy meleg, egyik sem jelenti, hogy a másik nemmel (a preferálthoz képest másik nemmel) ne tudna szexuális életet élni, akár ne lenne az élvezetes számára. Sok emberben van nyitottság a másik nem irányába is, és részben a véletlenen múlik, kerül-e olyan helyzetbe, hogy ez realizálódjon. Ki tudja, hány heteroszexuálisnak volt kalandja azonos neművel (például olyan helyzetben, mikor össze voltak zárva, esetleg egy ágyban aludtak)? És fordítva: sok olyan meleg ember van, aki akár már családot is alapított, mielőtt tisztázta volna magában, hogy ő alapvetően a saját neméhez vonzódik. Általában ők sem arról számolnak be, hogy házastársukkal gyötrelmes lett volna a szexuális élet. Más tehát a szexuális orientáció és a szexuális viselkedés, egyikből nem lehet törvényszerűen következtetni a másikra.


Ha a párja félmondata tényleg Önnek szólt, akkor érdemes lenne tisztázni, hogy mi áll emögött. Bármilyen furcsa, ma már kutatott fogalom a pszichológiában a bifóbia, és úgy tűnik, mindkét „oldalról”, a melegek és heteroszexuálisok részéről is élnek előítéletek a biszexuálisokkal szemben. Vajon attól tart, hogy Ön férfit is keres (így nem elég ő Önnek, hiszen nem tud egy személyben férfi és nő is lenni)? Vagy úgy hiszi, nem elég letisztult az identitása? Ezek az esetleges félreértések tisztázhatók. Persze különösen akkor, ha magában is tisztázta a férfiakkal való kapcsolatát. Levele számomra azt sugallja, valamiféle hibának, támadási felületnek tartja, hogy belement abba a kapcsolatba, különösen a másodikba. Ezt lenne érdemes helyrerakni: mit várt attól az élménytől, és ha szemrehányást tesz magának, vajon miért? Levele alapján azt gondolnám, éppen azért talált akkor férfit, mert még nem volt kész újabb komoly kapcsolatra, és tudta, hogy hozzá nem fog úgy kötődni, mint egy nőhöz. (Vegye ezt találgatásnak, hiszen egy levél alapján senki sem megismerhető.)


Remélem, válaszoltam a feltett kérdéseire.

Minden jót kívánok!


B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: