Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. június 7., hétfő

21.

Én lepődöm meg legjobban, hogy most írok egy pszichológusnak, egyáltalán nem terveztem, csak véletlenül keveredtem a honlapjára, és gondoltam, miért ne. Hiszen van problémám, nem is kicsit. 31 éves nő vagyok, és a kollégáimmal való együttműködésben vannak zökkenők. Lehet, hogy az én hibám is, de nem tudom a megoldást így sem. Az a gond, hogy amit én konstruktív kritikának szánok, azt ők sértésnek veszik. Például múltkor a kolléganőm nem végzett el időben egy feladatot, ami előfeltétele lett volna az én munkámnak (hosszú lenne pontosan leírni, egy adatbázis elkészítéséről van szó). Érthető, hogy erre én megjegyzést tettem. Annyit mondtam csak, hogy nem tartom korrekt eljárásnak ezt, mivel nekem lesz kellemetlenségem az ő felelőtlenségéből. Erre megsértődött, azzal érvelt, hogy ne higgyem, hogy én tökéletes vagyok (nem hittem), és a végén majdnem sírt, pedig nekem nem az volt a szándékom, hogy sértegessem őt. Ön szerint lehetséges ezeket a helyzeteket valahogy elkerülni? Nekem már nincs ötletem: higgye el, én nyugodt hangon beszéltem vele, legalábbis eleinte.

Kedves Levélíró!

Igen, részben lehetséges elkerülni. (Azért csak részben, mert azt nem tudjuk kikerülni, hogy valakinek annyira rossz napja van, hogy esetleg bármilyen mondatra felcsattan, pusztán, mert hozzászóltak.)
Teljesen érthető a leveléből, hogy mi volt a gondja, és valószínűleg a kolléganő is értette volna, ha az Ön visszajelzése nem tartalmazott volna bizonyos minősítéseket. Nevezetesen, hogy ő inkorrekt és felelőtlen. Ezt senki sem szereti hinni magáról, és az elsődleges válasz nem az együttműködés vagy az Önnel való empatizálás lesz, hanem az önvédelem. Kolléganője csapdában érezhette magát, mert a konkrét probléma igaz volt, a minősítések viszont énképébe ütköztek. Ilyen esetekre azt javaslom, a minősítés halvány látszatát is igyekezzen elkerülni, és a saját oldaláról fogalmazza meg a problémát. Például megfogalmazhatja, hogy szeretne Önök között gördülékeny együttműködést, és azt a biztonságos tudatot, hogy időben hozzájut a munkájához szükséges anyagokhoz. Tegyen javaslatot, hogy hogyan tudják ezt megvalósítani.
Ajánlok egy módszert: erőszakmentes kommunikáció a neve, az interneten is talál róla anyagokat, illetve, ha érdekli, tanfolyamot is. (Marshall Rosenberg a kitalálója.)

Remélem, segítettem!
B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: