Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. május 9., vasárnap

10. Elkerülő kötődés

Kedves Karolina!

A kötődéselméletről olvastam egy rövid értekezést, amelyben az elkerülő kötődés rész különösen felkeltette az érdeklődésemet. Egy mondat értelmezésében kérem a segítségét. Szó szerint idézve: "Összefüggést találtak a gyermek születéskori temperamentuma és a későbbi elkerülő kötődés között is, nyilvánvalóan egy nehéz temperamentumú gyermekkel nehezebb jól bánni is."

A kérdésem erre a "születéskori temperamentum" kifejezésre vonatkozik. Kérem, írjon róla pár szóban!
Köszönettel:
Sz. Gábor


Kedves Gábor!
A kifejezés arra utal, hogy bizonyos jellemvonásokkal az újszülött csecsemő is rendelkezik, általában három tulajdonságot szoktak kiemelni: aktivitás, szociabilitás, emocionalitás. A harmadik érzékenységet, a negatív érzelmekre való fogékonyságot jelenti, az első kettő gondolom, nem szorul magyarázatra. A mondat arra utal, aki nehezebb temperamentumú, azzal a szülő nehezebben alakít ki kapcsolatot, ennek következménye lehet a későbbi elkerülő kötődés, tehát az, hogy a gyermek már nem is keresi mások közelségét.
B.K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: