Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2016. október 5., szerda

379. Nem tudom eldönteni, biszexuális vagyok vagy leszbikus?

Fiatal felnőtt nő vagyok, és azért írok, mert nem tudom eldönteni, a szexuális orientációmat. A kérdés,hogy biszexuális vagyok vagy leszbikus? Az általánosban az osztályfőnöknőm és köztem szoros, mentor-mentorált kapcsolat volt, sokat segített, motivált, hogy ne az introvertált egomra hallgassak, hanem bátran vállaljam fel 'igazi' énemet. Mindig mellettem állt, nélküle nem éltem volna túl. 5 év távlatából elgondolkodtam, nem -e voltam szerelmes bele? A kollégiumban nem volt hozzá hasonló, és nem is lesz. Ő a példaképem, sok minden áll a háttérben. Mi tegyek ?
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Az egyik kérdés, ami foglalkoztatja, hogy mi a szexuális orientációja, a másik, hogy hova is helyezze volt tanárával való kapcsolatát.

Az osztályfőnökével való kapcsolata különleges volt, sokat kapott tőle, és úgy érzem soraiból, nagyon hálás neki ezért. Ez a lényeg - nem tudom, kell-e valamiféle kategóriába, dobozba tennünk ezt az érzést. Végül is minden kapcsolatunk egyedi. Biztosan volt ebben szeretet, talán rajongás, csodálat, és mindez rokon a szerelemmel. Ez egy értékes kapcsolat volt, akár szerelem, akár valami más.

Ahogy az érzelmeinket sem lehet dobozba tenni, a szexuális orientációt sem olyan könnyű. Valójában attól még, hogy valaki heteroszexuálisnak tartja magát, megtörténhet, hogy beleszeret egy azonos neműbe, és homoszexuális ember is lepődött meg már rajta, hogy szerelmes lett egy ellenkező neműbe. A szerelem, a vonzalom is sokféle, nagyon keveset mond egy ember érzelmi, szexuális viszonyulásairól, ennek összetett világáról, hogy melegnek, biszexuálisnak vagy heteroszexuálisnak nevezzük-e.

Persze, az is természetes emberi igény, hogy valaki szeretné tudni, ki ő, és nem baj, ha nagy vonalakban el tudja helyezni magát, hova tartozik. Ön úgy vetette fel a kérdést, hogy biszexuális vagy leszbikus: ezek szerint afelől nincs kétsége, hogy a nőkhöz vonzódik, a kérdés, hogy a férfiak iránt érez-e vonzalmat. Ha férfiak is kiváltanak Önből szexuális érdeklődést, szokott fantáziálni róluk, akkor találóbbnak tűnik a biszexuális kategória, ha az érdeklődése kizárólag (vagy sokkal inkább) nőkre irányul, akkor a leszbikus. De leginkább az, aminek érzi magát. Van, aki ugyan csak az egyik (azonos vagy ellenkező) nem iránt él meg komolyabb érdeklődést, mégsem szívesen nevezi melegnek vagy heteroszexuálisnak magát, mert lehetségesnek tartja, hogy élete egy későbbi szakaszában másképp fogja érezni, és nem szeretne olyan címkét használni, amiben benne van az ettől való elhatárolódás. Tehát identitás kérdése is, hogy az ember minek nevezi magát szívesebben.

Talán még azon érdemes gondolkodnia, min változtat, ha leszbikus, min, ha biszexuális? Vajon mi tisztázódna, ha választ kapna (választ adna magának) erre a kérdésre? Valószínűleg itt van a lényeg...

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: