Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2014. augusztus 11., hétfő

351. Depresszióval diagnosztizáltak, ami szorongásos állapottal társult

Nem régen depresszióval diagnosztizáltak, ami szorongásos állapottal társult. A főiskolát nem tudtam idejében befejezni, csúsztam sajnos e probléma miatt fél évet. Úgy érzem a tanulási nehézség összekapcsolódik egyfajta kommunikációs deficittel. Sokáig próbálkoztam, mindhiába...Próbáltam visszapörgetni az eseményeket és rájöttem, hogy középiskolában az esszéírás volt az erősségem: nagyon szeretek írni, még a történelmi esszéket is szépirodalmi elemekkel túzdeltem tele.

A fősuli alatt éreztem úgy, mint ha egy fal emelkedett volna az elmém köré. ami gátat szabott a gondolatok szabad áramlásának. Hogyan tudnám ezt feloldani? Olvastam, hogy a naplóírás sokat segíthet. A tanulás során pedig hangfelvétel készítése, hogy ne féljek a saját hangomtól. Kitöltöttem egy online tesztet és az eredmény szerint auditív-vizuális típusú tanuló vagyok. Hogyan tudnám ezt hasznosítani? Tetszene tudni ezzel kapcsolatban tanácsot adni számomra?

Angol szakirodalomban találkoztam egy pár módszerrel, de nem tudom, hogyan működne ez magyar nyelven. Kétségbe cagyok esve: érzem több potenciál van bennem. Gyógyszert már szedek: anti-depresszámst és egy enyhe nyugtatót. Létezik megoldás?

István

Kedves István!

Ha lenne lehetőségem visszakérdezni, most megkérdezném: mi is az, amiben változást szeretne? Merthogy a levél elején szorongásról és depresszióról ír, a főiskolán való csúszást ennek következményeként említi, majd különféle kommunikációs és tanulást, vizsgázást javító stratégiákban gondolkodik. Egyfelől, ahogy utal is rá, korábban nem voltak efféle (tanulási) problémái, másfelől a szorongás és depresszió bőven elegendő ok a tanulmányi eredmény romlására. Aki szorong, annak sok figyelmét elvonja a szorongás, az önmaga motiválása is csorbát szenvedhet, hiszen nehezen hiszi el, sikeres lehet a vizsga, és a sikeres vizsgával aztán valamit tud kezdeni, ami teljesebbé teszi az életét. Hasonló a helyzet a depresszióval: jelentősen rontja a motivációt. Ezért úgy gondolom, nem a teljesítménynövelésben kell keresni a megoldást, hanem az érzelmi problémák kezelésében, és ezt minden bizonnyal követni fogja, hogy a tanulás terén is helyrezökkennek a dolgok. Hogy vajon mi okozhatja a szorongását, a depresszióját, azzal kapcsolatban kevés a támpont, így ennek kapcsán csak általános tanácsom lehet: a gyógyszerszedés úgy tűnik, teljes mértékben nem oldotta meg a problémát, érdemes volna pszichológiai segítséget kérni. Már csak azért is, mert úgy tűnik, nem szívesen foglalkozik az érzelmi szempontokkal, erre utal, amit fentebb is írtam. Érdemes megkérdeznie magától, vajon mi az oka ennek?


Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: