Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. december 5., szerda

290. Hozzon-e csokit a Mikulás?

A segítségét szeretném kérni egy aprócska dologban. A kislányom ma nagyon rossz volt, és azt mondtam neki, hogy beszélek a Mikulással, hogy ne hozzon neki semmit, amiért olyan csúnyán viselkedett. Előtte mindig a Mikulásról beszél, rajzolt neki, borítékba tette, és bedobta a postaládába. Ma este is olyan aranyosan pucolta ki a csizmáját, hogy a Mikulás ajándékot hoz neki. Ha most odaadom neki az ajándékát, akkor nem fog adni a szavamra, mert úgy gondolja, hogy anya csak a levegőbe beszél, úgyis kaptam ajándékot. Ha nem adom oda neki, csak virgácsot kap, akkor meg az rögzül benne, hogy ő rossz gyerek. Melyikkel ártok kevesebbet? Kérem a mikulásnapra való tekintettel, kaphatnék extra gyors választ? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró!

Hozzon csokit a Mikulás! Ha mindenképp ragaszkodni akar ahhoz, amit mondott, és tovább akarja szőni a fonalat, mondhatja, hogy üzeni a Mikulás, bár előző nap rosszalkodott, azért tudja ő, hogy jó gyerek, ezért hozott mégis ajándékot.

Egyébként szerintem az eredeti fenyegetés nem volt szerencsés, az ajándékot (és a megvonását) nem hiszem, hogy jó nevelőeszköznek tekinteni, hiszen ajándékot nem azért kap az ember, mert jó, hanem egyszerűen az egymásnak való örülést fejezzük ki vele.

A másik szempont, ami felmerült bennem: nem tudom, hány éves a kislány, de bizonyos életkorig teljesen hatástalan egy másnap foganatosított büntetés, a lánya már nem is emlékezne az előző nap problémáira, és egyáltalán nem értené, miért nem kapott ajándékot. Ha óvodáskorú a kislány, akkor ez igaz rá.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: