Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. december 4., kedd

289. Mit lehet mondani gyerekeknek a temetésről?

Kedves Karolina!
Tegnap éjjel a sógornőm férje meghalt. Két kisgyermek maradt apa nélkül, hat évesek.
Sógornőm elmondta Nekik mi történt, ezzel meg tudott birkózni.
Viszont fogalma sincs mit mondjon a hamvasztásról, hogy az urnában mi van, ezt nem tudja elmagyarázni a gyerekeknek.
Tanácsát szeretném kérni, mit lehet mondani két hat éves gyereknek, hogy minél kisebb legyen a lelki sérülésük.
Válaszát előre is nagyon köszönöm.


Kedves levélíró!

Fogadják őszinte részvétem!

Az alapszabály, hogy mindenre igazat, röviden, mindig csak annyit, amennyit kérdeznek a gyerekek.

A temetésre, még ha fájdalmas is, elvinném őket (kivéve, ha kifejezetten tiltakoznak ellene, amit nem tartok valószínűnek). Ennek később lesz jelentősége: meg tudja nehezíteni a gyászt, ha elmarad ez az aktus.

A temetés, hamvasztás témája jó, ha beleágyazódik egy nagyobb beszélgetésbe, ami arról szól, mi történik azzal, aki meghal. Erre a jó választ persze az Anya hite határozza meg. Ha hívő, a hitének megfelelő választ adhat, ha nem hívő, akkor például azt, hogy aki meghal, a többi emberben él tovább, azon keresztül, hogy emlékeznek rá, szeretik őt. (Vagy azt, amit igaznak érez.) És mi lesz a testtel? A testre már nincs szüksége, olyan, mint egy ruha, amit már nem hord az ember. 

Ha a hamvasztás, temetés részleteiről kérdeznek, ne azt mondjuk, hogy Apát elégetik, hanem hogy a testét, amire már nincs szüksége. Ő akkor már nincs ott (hanem az angyalokkal van/az emberek szívében van, akik búcsúztatják őt), de mivel a földi élete során ezt a testet használta, ez segítette őt sok mindenben, megadjuk annak is a tiszteletet. 

A gyerekek lehet, hogy fel fognak tenni egészen konkrét kérdéseket, mert a tisztánlátás oldja a szorongásukat, ettől nem kell megijedni, de ne is mondjunk többet, mint amire a kérdés vonatkozott.

Üdvözlettel, és sok kitartást kívánva az egész családnak:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: