Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2010. április 26., hétfő

2. Hová vihetem az alkoholista férjemet?

Tisztelt pszichológusnő!

kérem, segítsen nekem abban, hová vihetném el férjemet, aki alkoholista a megítélésem szerint, de ő maga ezt nem gondolja, szeretném, ha egy szakember mondaná el ezt neki, talán akkor elhinné.

köszönöm, hogy válaszol,
Katalin

Kedves Katalin!

A leghatékonyabbnak azt gondolom, ha az Anonym Alkoholistákhoz viszi el a férjét. Itt a csoportnyomás kibillentheti férjét a tagadásból. A (061) 251-0051-es számon tud érdeklődni délután 3 és 6 között arról, hol találják a lakóhelyükhöz legközelebbi csoportot.

Hogy konkrét kérdésére válaszoljak: a szenvedélybetegségeknek (az alkoholizmus is ilyen) kritériumai vannak, bármely pszichológushoz, pszichiáterhez fordul, felállítja a diagnózist, csak kérdés, hogy önmagában ez elindít-e valamilyen változást a férjében. Az első és egyik legnehezebb lépés beismerni a betegséget, amiben az A.A. csoport segíthet.
Amennyiben a férje ódzkodik attól, hogy elmenjen, határozottságot és következetességet javaslok Önnek. Érdemes világossá tennie, hogy nem tart örökké az Ön támogató türelme.

Sok erőt kívánok mindehhez!
BK

Leggyakrabban megtekintett kérdések: