Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2013. május 29., szerda

314. Úgy érzem nem bírom tovább a feszültséget

Kedves Karolina!
40 éves, két kisgyerekes anyuka vagyok. kb. 1,5 éve mentem vissza dolgozni. Sajnos a munkám olyan, hogy egyedül rám hárul minden felelősség egy kis cég pénzügyese vagyok. Úgy érzem nem bírom tovább a feszültséget, folyamatosan szorongok. 3-4 óra alvás után felébredek, elöntenek a kétségek, vajon ezt vagy azt jól csináltam-e, végigpörgeti az agyam mivel vagyok elmaradva, így visszaaludni nem tudok. Folyton úgy érzem egy elefánt ül a mellkasomon.Szabályosan elönt és elterjed rajtam a rossz érzés. Nem tudom ellátni rendesen az itthoni teendőimet, folyton rohanok, állandóan fáradt vagyok. A férjem sokat dolgozik és semmiben nem tud segíteni. Már lelkileg sem tudok rátámaszkodni, mert fárasztja a panaszkodásom. Ugyanakkor a munkám majdnem hibátlan, de nagyon pörgős, és sajnos sokkal több mint, amit el tudok végezni. Kérem adjon tanácsot, hogyan tudnék felszabadulni egy kicsit? Állandóan azt érzem, hogy nincs kedvem élni, ami persze nem igaz, hiszen fel szeretném nevelni a gyermekeimet.
Szedjek szorongás csökkentőt?
Tudna nekem javasolni valami megoldást? Vagy én ilyen stresszes típus vagyok és így kell leélnem az életem?

Megtisztelő válaszát előre is megköszönve,

Üdvözlettel:
Szilvi



Kedves Szilvi!

A szorongásoldót azért nem javasolnám, mert itt életvezetési problémáról van szó, inkább azt kellene orvosolni. Legfőképp azt látom gondnak, hogy senki nincs, akit támaszként élne meg, akivel megoszthatná a felelősséget, a gyerekek gondját is egyedül viszi, és "panaszkodni" sem mer. Vajon mi lesz ezzel a kapcsolattal, ha nem tudják, vagy legalábbis Ön nem tudja megosztani, ami foglalkoztatja? Javaslom, időben figyeljenek erre oda, mert elhidegülhetnek egymástól, ha együtt élnek, de nem érzik mindenben társnak a másikat.

Amin még segíteni lehet: hogy mennyire hatnak Önre a munkahelyi élmények, ez nyilván hozzáállás, felfogás kérdése is, ezen pszichológussal lehet dolgozni. A stressztűrést, és hogy jobban tudjon pihenni, autogén tréninggel lehet segíteni. Egyszerű ötletnek tűnik, de a kikapcsolódás is fontos: minden héten legyen egy pár órás időszak, mikor valaki vigyáz a gyerekekre, és nincs más dolga, mint lazítani.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: