Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2017. szeptember 25., hétfő

390. A kelleténél többször jár el

Nővérem elvált, 4 gyermek édesanyja. 42 éves. Véleményem szerint sajnos konfliktuskerülő, halogató és a problémáit nehezen kezelő személyisége van. 

Az utóbbi időben azt látom, hogy a kelleténél többször jár el koncertekre,  esetlegesen fesztiválokra. Természetesen egy anyának is jár a  kikapcsolódás, de a havi 3-4 ilyen jellegű estét soknak tartom. A nyári  szezonban volt, hogy nem rendszeresen, de ha úgy alakult, akkor heti 2
koncerten is részt vett. 


Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy nála a "koncertezés" okoz függőséget, ott felejt, ott érzi magát "jól"?

Előbb-utóbb ez a gyerekeknél is lecsapódik, aggódom miattuk. Van felügyelet, amikor ő nincs otthon, de nem tartom jó példának ezt a viselkedést.

Ön szerint hogyan tudnék, hogyan tudnánk neki segíteni? Szükséges már  most szakember bevonása?

Sajnos a család véleményét rosszul fogadja, döntéseinek nem érzi a súlyát, kevésbé érez felelősséget.

Köszönettel várom megtisztelő válaszát!


Kedves Levélíró!

Őszintén szólva nem látom extrémnek, amit nővére koncertezési szokásairól leír. Ha jól értem, átlagosan heti egyszer megy el kikapcsolódni. Érdekes lenne pontosabban tudni, vajon mi az, ami rossz érzést, aggodalmat kelt Önben, amiért úgy érzi, baj van. Levele elején említ néhány jelzőt (halogató, konfliktuskerülő...), de konkrétumként csak az derült ki számomra, hogy heti egyszer koncertre megy, és közben van, aki vigyázzon a gyerekekre. 

Úgy gondolom, különösen akkor, ha valaki egyedül nevel négy gyereket, életbevágóan fontos, hogy ki tudjon kapcsolódni, és minél igazibb az a kikapcsolódás, annál jobb (tehát olyasmire gondolok, ami közben nem kell fél szemmel a gyerekekre is figyelni). Gondolom, nővére épp a koncerteken érzi ezt, és így újból feltöltődve tudja belevetni magát a hétköznapokba. 

Ha mégis bujkál önben valami aggodalom, akkor a kettőjük között lévő kapcsolatra érdemes összpontosítani. Akkor fog megnyílni nővére, és elmondani, mit jelent számára ez a fajta kikapcsolódás, ha elfogadást érez Öntől, és azt, hogy nem akarja irányítani vagy megítélni őt. Hiszen 42 éves felnőtt ember, családanya, érthető, ha nem szívesen fogad kéretlen tanácsokat a saját életével kapcsolatban. De beszélgetni lehet, hogy szívesen beszélget, ehhez azonban szükséges valamiféle elfogadó, ítélkezésmentes légkör megteremtése. Ha Ön el tudja fogadni, hogy nővére egy másik ember, más személyiség, és talán úgy él, ahogy az Önnek egyes pontokon idegenszerű vagy furcsa, akkor mindkettőjüknek könnyebb lesz, és őszintébben tudnak majd beszélgetni. Ha meg szeretné változtatni őt, akkor ezt nővére is érezni fogja, és menekülőre fogja fogni. 

Ha Önnek furcsa ez a sok koncertezés, szerintem nyugodtan megkérdezheti tőle, hogy érzi magát ilyenkor, mit nyújt ez neki. És talán elindul egy jó beszélgetés, és közelebb kerülnek egymáshoz.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: