Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2016. május 11., szerda

376. Mivel egyedül vagyok itthon sokat van időm butaságokon gondolkozni

Kedves Karolina!
4 hónapja született meg első babám. Párommal Erdélyiek vagyunk ezért itt segítségem nincs a baba körül. Párom reggeltől szinte estig dolgozik. Sajnos azon kezdtem el szorongani,hogy nehogy ne fejlődjön jól a babám vagy beteg legyen később tartósan. Minden nap elemzem a babám ha valamit furcsának találok a viselkedésében. Ez már addig fajult, hogy érzem a babám nem annyira közvetlen velem mint a párommal. Biztos rajtam érzi, hogy folyamatosan aggódom érte. És mivel egyedül vagyok itthon sokat van is időm butaságokon gondolkozni. Szeretnék ezen változtatni, de hogyan? Próbálok pozitív lenni de sokszor nem megy. Sajnos a volt munkám miatt lehet ez, mert beteg gyerekekkel foglalkoztam. Elnézést ha hosszú voltam. Szép napokat kívánok!

Laura


Kedves Laura!

A lelkiállapota, az aggodalmai természetes következménye az izoláltságának. Kevesen viselik jól (ha ugyan van, aki igen), hogy egész nap csak ketten vannak a babával. Egyrészt szüksége van Önnek is más ingerekre, másrészt arra is, hogy érezhesse, hogy megoszlik a teher, nem egyedül az Ön vállát nyomja a felelősség, nem csak az Ön feladata a gyerek ellátása. A modern kor hozta, hogy a nukleáris családokban magukra maradnak az anyák: a férfi dolgozik, a tágabb család már nem él együtt. Nagyon nehéz ez a 24 órás szolgálat.

Azt írja, Erdélyiek, ezért itt nincs segítsége. Nem derül ki, honnan írja a levelet, de ebből gondolom, Magyarországról, és a rokonai nincsenek itt. Ha az anyagi lehetőségei megengedik, mindenképp javaslom, hogy vegye igénybe babysitter segítségét! Megértem, ha a 4 hónapos babát nem akarja másra bízni, de ha csak abban segít, hogy odamegy magukhoz, és a babával foglalkozik, míg Ön a közelben van, de lepihen, megnéz egy filmet vagy vesz egy ráérősebb fürdőt, már az is jó. Higgye el, rengeteget számít!

Emellett azt is ajánlom, hogy mozduljon ki, jó, ha van ritmusa a napnak, Segítség, ha más családokkal találkozik, beszélget, ismerkedik (például ringatón), ez oldja a szorongását.

Érthető az aggodalma: egy kicsi, törékenynek tűnő (nem is annyira törékeny!) lény az Ön felelősségére van bízva, persze, hogy fél, minden rendben van-e. Ezt csak a társas ingerek oldják: az ember megosztja a félelmeit másokkal, kiderül, ők is szoronganak, de együtt már könnyedebben, akár humorral tudnak a helyzetre nézni, meg tudják egymást nyugtatni.

Kívánom, hogy sok örömet találjon a babázásban! (És amikor épp nem talál örömet, az is normális, ne féljen.)


Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: