Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2015. április 15., szerda

363. Fiam házasságkötése óta ritkultak a skypeolások

Kedves Karolina!
51 éves vagyok, van egy 30 éves fiam, aki 3 éve az USA-ban vesz részt phd képzésen. Két éve megnősült, egy román lányt vett el, akivel az angol a közös nyelvük. Közöttünk a fiammal elég szoros kapcsolat volt, késői leválással, mert évekig egyedül neveltem őt. Akkor váltam el az édesapjától, amikor a fiunk 21 éves volt. A házasságkötése óta ritkultak a skypeolások, ami egy természetes folyamat, de olyan rideg is lett érzelmileg irányomban, amit nehezen viselek.Nehezen viselem a helyzetet és szeretnék velük jó kapcsolatot, de sajnos nem adnak rá alkalmat, az itthonlétük nagy részét a lány szüleinél töltik Romániában. Ön szerint mit tehetnék? Várom válaszát köszönettel.


Vilma

Kedves Vilma!

Sejtésem szerint nehéz és fájdalmas volt fia számára a leválás, és még nem látja lehetőségét, hogyan alakíthatna ki Önnel egy újfajta, bensőséges, de a túlzott szimbiózissal nem fenyegető kapcsolatot.

Említi, hogy a válása után közeli volt a kapcsolatuk, úgy gondolom, ebben az időszakban (is) érdemes keresni a választ a mostani távolságtartó viselkedésére. Mikor írta, késői volt a leválás, mert egy darabig egyedül nevelte, azt gondoltam, gyermekkori időszakról van szó, meglepődtem, mikor odáig jutottam levelében, hogy 21 éves volt. Tulajdonképpen felnőtt.

Azt hiszem, már akkor is nehéz volt Önnek elviselni a gyermek felnőtté válásával egyébként is, természetesen együtt járó eltávolodást, de kapott néhány évet, míg nem kellett átélnie ezt a veszteséget. Az a sejtésem, talán még most sem fogadta el teljesen, hogy Ön és fia már nem úgy tartoznak össze, mint korábban, és ennek feszültsége zavarja fiát, ezért bánik ridegen Magával.

Írja, természetes, hogy a skype-olások ritkábbá váltak: ez a józan ész szava, amit egy gyakorlati változásról is. De azt is elfogadta, hogy fia másvalakihez tartozik, hogy már nem egyek, nem szoros részei egymás életének? Ahhoz, hogy újra közelebbivé váljon a kapcsolat, ezen az elengedési folyamaton kellene átmennie, azaz átélnie, hogy valaminek végérvényesen vége. Ha ez megtörténik, az érződni fog Magán anélkül, hogy bármi különösebbet tenne, és át fog alakulni a kapcsolatuk. Fogalmazhatok úgy, nemcsak fiának, Önnek is le kell válnia. Ne tőle várja az érzelmi hiányok betöltését, mert a problémáját nem az okozza, hogy fia megházasodott, és többet jár a lány szüleihez, hanem, hogy Ön egyedül maradt, hiszen gyermeke felnőtt. Keresse meg, hogy nemcsak rá támaszkodva hogyan tudná kialakítani új életét, fontos kapcsolatokkal megtölteni! Gyanítom, fia azért olyan távolságtartó, mert érzi, olyat vár tőle érzelmileg, amit ő nem tud megadni. Ha ez az elvárás megszűnik, Önök is egymásra találnak majd egy partneri, egymást szabadon engedő anya-fia kapcsolatban.


Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: