Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2017. április 6., csütörtök

386. Minden reggel nyomasztva kel és fekszik le

Jó napot! Jelenleg diák vagyok egy középiskolában. Van egy nagyon jó barátnőm osztálytársam, aki eléggé szorong, izgul egy egyszerű hangos olvásástól is. Bizalmasan azt is megosztotta velem, hogy minden reggel nyomasztva kel és fekszik le. Elég sok lelki fájdalom erte a családban. Tanácsot tippet szeretnék kérni, hogy miben segíthetnek neki. Köszönöm válaszát előre is.
Ildi


Kedves Ildi!

Sajnos nem olyan kevés embert érint, hogy a szorongás végigkíséri napjait, és különösebb ok nélkül már reggel is azzal ébred. Az sem extrém vagy ritka, hogy valaki a hangos olvasástól fél.

Hogy mit tehet Ön: úgy gondolom, megoldani a problémát, "megmenteni" őt nem tudja, nem is feladata. Pusztán a barátságával már sokat ad neki (ahogy ez bizonyára kölcsönös), hiszen a szorongás ellen az egyik fontos fegyver az, ha az ember érzi, vannak, akikre számíthat, vannak fontos emberi kapcsolatai. Ettől persze egy szorongó alkat rossz érzései nem fognak elillanni, de azért könnyebb viselni így.

Ennél konkrétabban azzal segíthet, ha meghallgatja, ő hogy érzi magát (na persze, ez nem kell, hogy egyoldalú legyen), és elfogadja, hogy ő ilyen, de nem forszírozza, hogy meg kellene változnia. Ha barátnője átélheti az Ön társaságában, hogy nem csodabogár, hogy nem "súlyos eset", akkor ő is könnyebben elfogadja saját magát, és ez máris segítség. Persze, ha ő nyitott rá, akkor egyéb segítséget is lehet keresni, pszichológust, relaxációt, meditációt, de ne forszírozza, ha ő nem akarja.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: