Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2016. április 27., szerda

375. Amióta az eszemet tudom, izzad tenyerem, talpam

Kedves Karolina!
29 éves vagyok, és amióta az eszemet tudom, izzad tenyerem, talpam. Képtelen vagyok szituációkhoz kötni, mikor erősödik az izzadás, mivel nemcsak egyértelmű stresszhelyzetben jelentkezik, hanem nyugalmi állapotban is. (Hogy aztán ez a nyugalmi állapot valóban nyugalmi-e, kérdés bennem, néha arra gondolok, csak alvás közben vagyok teljesen nyugodt, amúgy valószínűleg permanens stresszben van a szervezetem, amit szépen megszoktam gyerekkorom óta.) A tünetenyhítő szerek, beavatkozások nem érdekelnek, mert nem elfojtani, hanem megoldani szeretném a problémát. Létezik valódi megoldás, módszer, terápia, amivel a mélyen gyökerező ok megszüntethető? Vagy fogadjam el, hogy ilyen vegetatív idegrendszeri gyengeséggel rendelkezem? Borzasztóan korlátoz ez a mindennapjaimban, emberi kapcsolataimban, hobbijaim gyakorlásában. Egyre inkább nehezemre esik elfogadni, hogy ezzel kelljen együtt élnem. Azt gondolom, a testem ilyenkor ordít, hogy figyeljek rá, én meg nem értem az üzenetét...

Válaszát előre is köszönöm!
Lujza



Kedves Lujza!

Ha nem testi ok áll az izzadás mögött, akkor a szorongás jele lehet. Azt írja, úgy érzi, igazán csak alvás közben nyugodt, ebből gondolom, meg is éli ezt a feszültséget, tehát tulajdonképpen izzadás nélkül is érdemes lenne ezzel foglalkozni, ez a testi tünet csak még inkább ráirányítja a figyelmet a problémára. Egyet értek azzal a gondolatával is, hogy attól még, hogy nem kimondottan stresszes helyzetben jön elő az izzadás, lehetséges, hogy van Önben egy alapfeszültség, állandó szorongás, ami ezt okozza.

Két jó irányt látok, ami inkább kiegészíti egymást, mint kizárja. Az egyik az önismereti út, ami persze lassú folyamat, de érdemes vállalni, hiszen sokkal többet kaphat tőle, mint pusztán az izzadás csökkenése. A cél az lenne, hogy megértse, vajon miért éli meg olyan stresszesnek a mindennapjait, és mi áll a szorongás hátterében, beleértve a nem tudatos okokat. Ez a pszichoterápiás út.

A másik lehetőség a relaxáció megtanulása, például az autogén tréninggé, ami az ellazulás gyakorlása útján segít csökkenteni a belső feszültséget. Ennek elsajátítására lehetőség van csoportban vagy egyénileg is. (Ha mindkettőt választja, érdemes előtte tisztázni, lehet-e párhuzamosan járni két helyre. Az is jó, ha autogén tréningben is járatos terapeutát keres, így a terápia keretében gyakorolnak.)

Még hozzátenném, hogy bár értem, hogy Önt az izzadás zavarja elsősorban, nem lehet pontosan megjósolni, hogy egy akár sikeres terápia végére ez megszűnik-e. A terápiás cél valamilyen belső, lelki változás elérése lehet, és reméljük, ez magával hozza a kedvező változást a testi probléma szintjén is.

Üdvözlettel:
Cziglán Karolina

Leggyakrabban megtekintett kérdések: