Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2012. június 20., szerda

254. Ha öltözni kell már kezdi az öklendezést

Kedves Karolina!
Tanácsot szeretnék kérni Öntől, 3 éves kisfiammal kapcsolatban. Kb. 6 héttel ezelőtt kezdődött. Hűvösebb volt az idő és szerettem volna kis vékony sálat tenni neki illetve a sapkát megkötni, ekkor elkezdett öklendezni. Ma már ott tartunk, hogy ha tudja, hogy öltözni kell már kezdi az öklendezést. Kétszer már hányt is. Próbáltam a dologról nem tudomást venni, hátha abbahagyja, de ez nem jó, mert ekkor volt az, hogy még hányt is. Szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan lehet erről a rossz szokásáról leszoktatni, mert én már nagyon ki vagyok borulva és már előre félek, ha látom, hogy mire készül. Egyébként egy értelmes kisfiúról van szó.nem tudom, miért alakulhatott ki ez a helyzet? A választ előre is köszönöm: Edit



Kedves Edit!
Az a fontos, hogy mindkét végletet kerülje el: ne tegyen úgy, mintha semmi sem történne, de ne is reagáljon hevesen (sem ijedtséggel, sem idegességgel). Maradjon higgadt, és mondjon pár nyugtató szót kisfiának, tegyen olyan gesztust, amivel jelzi, odafigyel rá, észre vette, hogy valami kellemetlenséget él át. Majd folytassa az öltöztetést nyugodtan, finoman. (Általában is ez a szerencsés viselkedés, ha meg akarja nyugtatni a csemetét.) És kommunikáljon vele öltöztetés közben, bátorítsa, hogy ő is vegyen benne részt (amit tud, ő vegyen fel, esetleg együtt, segítve), valami játékos mondókát is kapcsolhat hozzá, kicsit megdédelgetheti közben.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: