Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. szeptember 23., péntek

182. Mekkora probléma 5 éves korban a szexuális kíváncsiság?

Kedves Karolina!

Nem tudom,hogy gyerek problémával foglalkozik-e,azért elmondom.
Az 5 és féléves fiú unokámmal kapcsolatos a gond.

Mennyire "nagy" probléma ,ha ebben a korban a szexuális kíváncsiság két barátjával /fiúkkal/jelentkezett.

Rákérdezésre elmondta,hogy a másik két gyerek mutatta meg neki,a nemi szervük úgymond "szopogatását".Állitólag a tv.-ben látták. A lányom szerint náluk minden ilyen jellegű csatorna kódolva van,tehát a gyerek még véletlenül sem kapcsolhat oda. A másik szülő is ezt mondja.
De a gyerekek mégiscsak tudják valahonnan.Az én unokám,szemmel láthatóan a lányokhoz vonzódik egészen pici kora óta egyfolytában "szerelmes".

De időközönként mégis megteszik együtt,vajon miért?
Ön szerint hogyan kezeljük ezt a számunkra cseppet sem kis problémát? Ne vegyünk róla tudomást? Vagy beszélgessünk velük? Erőszakosan nem akarunk fellépni,nehogy ebből a későbbiekben probléma legyen.

Hát megköszönöm válaszát,ha tud ez ügyben segiteni nekem.
Köszönettel.



Kedves Levélíró!

Ebben az életkorban teljesen normális, hogy a gyerekek fokozottan érdeklődnek általában minden, de különösen a szexualitás iránt. Az is természetes, hogy ilyenkor ez mindkét nemre vonatkozik, mert itt nem erotikus vágyról, hanem sokkal inkább kíváncsiságról (a másik nemre, a saját nemre, a gyereknek saját magára irányuló kíváncsiságáról) van szó. A szülőktől nagy ügyességet, tapintatot kíván, hogy úgy tudják meghúzni a határokat, hogy mégse keltsenek bűntudatot a gyermekben. Általánosságban lenne érdemes kezdeni, beszélni arról a gyerekkel, mi a szex, a szerelem, hogy két felnőtt, ha egymásba szeret, akkor testi kapcsolat is lesz köztük. Abban kellene tehát segíteni neki, hogy el tudja helyezni, hova tartozik a szexualitás, mi az értelme, mikor van helye. Már egy öt éves is sokat megért ebből, ha egyszerűen, világosan mondjuk el.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: