Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. szeptember 27., kedd

183. Anya nekiugrik apának... a gyerek nekiugrik apának

Adott két negyvenéves házaspár, nyolcéves közös gyermekük. Anya: a gyerekkel alapból lekezelően, illetve következetlenül viselkedik. Ha fáradt, nem viszi le a játszira, menj nézz tv-t stb.

Apa: alapból nyugodt, de nem bírja elviselni, a hangoskodást és az üvöltést, ha ilyen van, minősíthetetlenül, agresszívan )nem fizikálisan)reagál. Ezért is, kerüli a gyermek előtti "balhékat" suttogva veszekszik, Anya egyből ugrik és a gyerek "tudomására hozza" a balhét...

Szitu, gyerek apjával elvan minden oké (rendszeres) mindig anyát emlegeti és kérdezi mikor jön már haza (nagyon anyás) Anya hazajön, szól a gyereknek menj és csináld ezt... vagy azt (fürdés fogmosás stb) és robban a bomba! Anya nekiugrik apának... a gyerek nekiugrik apának, mert anya jó és apa bántja (nem fizikálisan!!) mert szegény anya! Apa ott áll, és ő a rossz! És nagyon bűntudatom van miért, és mit rontottam el!? Jelzem a "családterápia" nem megoldható.

Ha csak kicsit segít válaszával, NAGYOT segít!!! Köszönöm! G



Kedves G!
Az egymásra vonatkozó feszültség a gyereken csattan. A nevelési gondok általában tünetek, az a kérdés, mi van a mélyben, a házastársak között, azt kellene rendezni. Vajon megvan-e még a jó szándék feltételezése a másik fél részéről még akkor is, mikor furcsállják, nem értik, a másik miért úgy viselkedik, ahogy? Ez lenne a lényeg, nem az, hogy egy adott helyzetben a gyerek ki mellé áll - ha valaki mellé kell állni, akkor már nagy a baj. (Egyébként, egyik gyerek sem szereti, ha úgy érzi, bántják az anyját, még akkor sem, ha az anyának sem volt mindenben igaza. Ha nincs is fizikai bántás, az indulatot, ellenszenvet érzi, és ez ugyanolyan rossz neki, mintha őt magát bántanák.)

Jó kezdés, ha megkérdőjelezi magában, vajon tényleg olyan rossz-e a másik, mint amilyennek tűnik, vagy csak fáradt, túlterhelt, nem tud egy helyzetet kezelni - de nem azért, mert az ördög bújt belé. Ha megvan a megértés szándéka, az már fél siker. Azért is érdemes ebbe az irányba menni, mert amíg azon marakodnak, kinek van igaza, a gyerek komolyan sérül.

Üdvözlettel:
Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: