Az online kérdezz-felelek szolgáltatás ingyenes. A kérdező személyes adatait bizalmasan kezelem, és semmilyen további célra nem használom fel. Ha a beérkező kérdések száma meghaladja kapacitásomat, fenntartom a jogot a köztük való szelektálásra.

2011. szeptember 8., csütörtök

176.

Kedves Karolina!

A hugommal kapcsolatosan szeretnék egy-két dolgot megkérdezni Öntől. A cotcot.hu weboldalon olvastam egy cikket a hisztiről, mint személyiségzavarról, és amit ott írtak, mind igaz a jelenleg 19 éves hugomra. Egyszerűen elviselhetetlen, ahogy a családtagokkal beszél és viselkedik, csak akkor közeledik normális emberi módon, ha valamit akar. Mihelyt eléri, azonnal ellenségessé válik és visszatér régi önmagához, ha pedig elutasítást kap, elviselhetetlen hisztiben tör ki. Kiskora óta problémás volt, mert születése után, sosem aludt éjszaka és nappal is nagyon élénk volt. Nagyon nehezen tudtuk ráállítani az éjszakai alvásra különböző gyógyító mesékkel. (volt ilyen könyvünk). Serdülőkora óta pedig totálisan kezelhetetlen, mostanra pedig nagyon elhatalmasodott rajta ez a hisztis magatartás, egyszerűen nem tudunk vele mit kezdeni, mindenkit gyötör, mindenkivel ellenségesen és csúnyán beszél a hétköznapokban is. Ã! –n szerint javasolt lenne pszichológiai kezelés? Vagy mi tudunk esetleg segíteni otthon valamit ezen a helyzeten?

Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom!
Andi



Kedves Andi!

A leírtak alapján kérdéses, hajlandó lenne-e pszichológushoz fordulni a húga, kényszeríteni pedig nem lehet (és nem is érdemes).

A hiszti egyébként nem személyiségzavar (kíváncsi lennék a cikkre, megköszönöm, ha elküldi a linkjét), arra tippelek, talán a teátrális személyiségzavarok közé tartozó hisztrionikus zavarról lehetett szó.

A leírt viselkedés több okkal magyarázható, feltehető, eleve kicsit nehezebb temperamentummal született a húga, és valószínűleg a nevelés sem a legjobb irányba befolyásolta, gondolom ezt abból, hogy bizonyára célt ér a szülőknél ezzel a viselkedéssel, ha ennyire tartósan erre épít. Ami a 19 éves kort illeti, fél lábbal még a kamaszkorban van. Később, az önállósodás idején rá fog kényszerülni, hogy kissé kompromisszum készebbé váljon.

Amit Ön tehet, hogy nem bosszantja emiatt magát, örül, hogy Önnek könnyebb a természete (higgye el, ha most nem is látszik, húga meg fog szenvedni ezzel a habitussal, például a munkahelyén), és persze azt is teheti, hogy nem hagyja, hogy Önt is zsarolja a hisztivel. Egyébként nem egyedül a húga a ludas, a szülők is kellenek ahhoz, hogy ez így működjön.

Cz. K.

Leggyakrabban megtekintett kérdések: